FOTO: Stijn de Strake
Foto van Eva Jinek

Volgens deze geograaf leven Amsterdammers in een cocon

Het is zo, maar het zou niet zo moeten zijn: in de landelijke media overheerst de invalshoek vanuit de Randstad. Wat te doen aan deze tweedeling? Dit artikel uit het Parool gaat daarover. Een aanrader!

FOTO: Stijn te Strake
FOTO: Stijn te Strake

De tweedeling tussen Amsterdam en de rest van Nederland neemt toe, betoogt geograaf Josse de Voogd in het Parool, en de wederzijdse verwondering lijkt elke dag te groeien. “Amsterdammers die niet begrijpen dat mensen in de rest van het land geen problemen hebben met Zwarte Piet, dat ze vluchtelingen bij aankomst niet direct omarmen en dat genderneutrale toiletten nog geen usance zijn in het dorpshuis”, schrijft hij.

Hierdoor groeien niet alleen de economische verschillen tussen stad en de provincie, maar groeit ook de mentale tweedeling. En daar moeten we volgens De Voogd voor uitkijken.

Amsterdammers bepalen voor een groot deel de maatschappelijke agenda

Josse de Voogd

Domineren het debat

Hij roept Amsterdammers op (en bewoners van de andere grote steden) om zich bewust te worden van de privileges die ze hebben ten opzichte van de rest van het land. Inwoners van de Randstad behoren tot de culturele elite en bepalen daardoor voor een groot deel de maatschappelijke agenda, benadrukt De Voogd. “Amsterdammers kunnen, ongeacht hun inkomen, makkelijker meedoen aan het debat. Ze zitten aan tafel bij De Wereld Draait Door, of ze schrijven opiniestukken."

FOTO: Josse de Voogd
FOTO: Josse de Voogd

Wake-up call

En dat zorgt voor misverstanden, aldus de geograaf. Amsterdammers zitten vast in hun eigen stedelijke bubbel waarin ze hun meningen continu terugzien, op tv of in de krant. Dan ga je vanzelf denken dat jouw mening de standaard is. “Dat elders in het land anders wordt gedacht over migratie of Zwarte Piet, wil er dan niet meer in.” Bij verkiezingen of referenda volgt dan de wake-up call: dat hun mening niet de mening van de rest van het land is.

Amsterdammers moeten vaker buiten hun stedelijke bubbel treden

Josse de Voogd

Amsterdammers moeten een beetje dimmen

Het is volgens de geograaf best wel een beetje wrang dat Amsterdammers vanaf hun succesvolle eiland over het hoofd zien dat een werkloze jongeren in Friesland minder kansen heeft dan een jonge Amsterdammer zonder baan. Het is dan ook “tijd dat Amsterdammers een beetje dimmen”, zegt De Voogd. Of in elk geval vaker buiten hun stedelijke bubbel treden en zich gaan interesseren voor de problemen die elders leven.

Over één kam scheren

De Voogd laat hiermee een belangrijk geluid horen, want het is goed om te beseffen dat de wereld van Amsterdammers anders is dan die van de mensen in de provincie. Toch willen we een kritische noot plaatsen: net zoals het niet verstandig is om de hele provincie als één pot nat te zien, is het ook belangrijk ‘de Amsterdammer’ niet over één kam te scheren. Want dat maakt de tweedeling alleen maar groter.

Bron: 
Het Parool