Niks wijst erop dat er iets mis is maar toch krijg je een brok in je keel.
Foto van Eva Jinek

Overvallen door verdriet na een stevige vrijpartij? Klinkt als een gevalletje PCD

Heb je na een goede vrijpartij af en toe last van een brok in je keel of word je overvallen door een huilbui? Of de seks nou spectaculair, gewoon goed of mweh was, maakt eigenlijk helemaal niet uit. Je bent niet de enige en er is zelfs een naam voor!

Niks wijst erop dat er iets mis is maar toch krijg je een brok in je keel.
Niks wijst erop dat er iets mis is maar toch krijg je een brok in je keel.Unsplash

Misschien ben je er wel bekend mee: je ligt samen met je geliefde na de seks nog een beetje in elkaars armen. Het was fijn, er was passie en het was goed. Niks wijst erop dat er iets mis is maar toch krijg je een brok in je keel en lopen de tranen zomaar over je wangen. Je voelt je zwaar emotioneel instabiel en begrijpt er eigenlijk helemaal niks van.

Maar je bent niet de enige. Uit onderzoek gepresenteerd in 2015 in The Journal of Sexual Medicine is gebleken dat de helft van de vrouwen op enig moment in hun leven te maken krijgt met dit onverwachte verdriet. 5 procent van deze vrouwen kreeg het gevoel zelfs meerdere keren per maand. En ook mannen kennen het principe, blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek in The Journal of Sex and Marital Therapy. Maar liefst 40 procent van de mannen krijgt minstens eens in zijn leven te maken met post-sex sadness.

Postcoïdale dysforie

Omdat het dus maar wat vaak voorkomt, hebben onderzoekers er een naam aan verbonden, namelijk postcoïdale dysforie (PCD). PCD zorgt bij veel mensen voor enorm veel onzekerheid en vragen. Je houdt van de persoon met wie je seks hebt, misschien ben je zelfs al jaren gelukkig samen, of zit je juist in de transitie van scharrelen naar een relatie, en opeens schiet je zonder reden toch compleet vol. Je kan het diepgewortelde verdrietige gevoel maar niet van je afschudden.

Hoewel er nog maar weinig bekend is over de oorzaken, kan het je wellicht geruststellen dat je dus zeker niet de enige bent. En dat het bij zowel vrouwen als mannen voorkomt.

Dat het alleen maar om verdriet zou gaan klopt eigenlijk niet helemaal. Seksdeskundigen gebruiken de term PCD namelijk voor allerlei negatieve gevoelens die onmiddellijk opduiken na de geslachtsgemeenschap. Veelal gaat het om verdriet, maar ook woede en frustratie komen voor. Maar het belangrijkste is dat al deze gevoelens dus niks te maken hebben met de seks zelf.

Weinig bekendheid over het fenomeen

"We weten jammer genoeg nog heel weinig over de redenen," zegt professor psychologie  Robert Schweitzer van Queensland University of Technology. Deze hoofdonderzoeker van beide studies suggereert dat genetica een rol kan spelen. Maar hoe of wat, daar is nog weinig duidelijkheid over.

Ook suggereert hij dat er een verband kan zijn tussen PCD en seksueel misbruik in het verleden of een traumatische seksuele ervaring, maar dit is absoluut niet de belangrijkste oorzaak. Veel mensen die met post-sex sadness te maken krijgen, hebben namelijk helemaal niet zo’n nare ervaring gehad.

Wat het onderzoek ook niet bepaald makkelijker maakt, is dat er voornamelijk onder mannen veel schaamte heerst over het onderwerp. Persoonlijke en gevoelige informatie delen over seks is voor veel mensen al een behoorlijke opgave. Combineer dat dan ook nog met het praten over emoties, en het geheel zorgt voor een groot taboe. Sommige mannen namen tijdens het onderzoek zelfs de woorden ‘veel schaamte’ en ‘een gevoel van zelfhaat’ in de mond wanneer ze het gevoel moeten beschrijven.

Een combinatie van factoren

“Hoogstwaarschijnlijk,” zegt Schweitzer, “zijn het verschillende factoren die samen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van postcoïtale dysforie.” Zowel fysieke aspecten als hormoonspiegels hebben naar alle waarschijnlijkheid een belangrijke invloed. "Maar er is nog een lange weg te gaan voordat het onderzoek naar PCD gedetailleerd genoeg is voor wetenschappers en therapeuten om een ​​duidelijk idee te hebben over waar het vandaan komt en hoe mensen ermee om kunnen gaan.”

Waar onderzoekers inmiddels dus wel achter zijn, is dat die golf van emoties na seks meer dan normaal is en bovendien bij  heel veel mensen voorkomt. En die tranen, die zeggen dus helemaal niks over de status van je relatie, of de kwaliteit van je seksleven.

Kortom, troost jezelf de eerstvolgende keer met het idee dat je volkomen normaal bent en kruip nog eens wat dichter tegen je geliefde aan voor wat soelaas!

Bron: 
The Cut