Foto: Ivo van der Bent
Foto van Eva Jinek

Katten zijn geen egoïsten, ze houden van je!

Waar honden bekend staan als aanhankelijk en loyaal, worden katten vaak geassocieerd met eigenzinnigheid en arrogantie. Maar katten zijn volgens dit onderzoek minder asociaal dan wij soms denken.

Foto: Ivo van der Bent
Foto: Ivo van der Bent

Baasje op nr. 1

Oregon State University heeft onderzocht wat katten belangrijk vinden. En wat blijkt? Menselijk contact staat op nummer één, zelfs boven eten! 

De drie onderzoekers wilden weten of de slechte reputatie van katten klopt. "De algemene opvatting is dat katten moeilijk te trainen en niet sociaal zijn."

Liever knuffelen dan eten

Voor het onderzoek werd een groep huis- en asielkatten een paar uur alleen gelaten zonder eten en gezelschap. Daarna kregen de katten verschillende prikkels waaronder eten, menselijk gezelschap, speeltjes en geur. De onderzoekers bekeken vervolgens waar de beestjes het sterkst op reageerden.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Er was geen verschil in reactie tussen de asiel- en de huiskatten. De helft van de dieren gaf de voorkeur aan menselijk contact als prikkel. Ongeveer 37 procent koos voor eten, iets wat wij overigens ook een prima te beargumenteren keuze vinden van onze poezenvriendjes!

They love you

Wat heeft dit te betekenen? Volgens Motherboard sloopt dit de algemene opvatting dat katten alleen met zichzelf bezig zijn. Studies naar het gedrag van onze harige huisgenoten staat nog in de kinderschoenen, maar dit willen deze hartenkreet toch even aan je kwijt: Katten zijn lief en ze houden van je!

Bron: 
Motherboard