Dit is wat er gebeurt als een mens in een zwart gat zou vallen
Foto van Eva Jinek

Dit is wat er gebeurt als een mens in een zwart gat zou vallen

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: wetenschappers hebben voor het eerst een foto kunnen maken van een zwart gat. De BBC vond dit een goed moment om uit te leggen wat er gebeurt als iemand in dit donkere deel van de kosmos terecht zou komen.

Dit is wat er gebeurt als een mens in een zwart gat zou vallen
Dit is wat er gebeurt als een mens in een zwart gat zou vallenANP

Voor het eerst kan de mens met eigen ogen zien hoe het gapende gat in de kosmos er écht uitziet. Wetenschappers hebben een foto kunnen maken van ‘het zwarte gat’. Zwarte gaten zijn plekken in het heelal waar de zwaartekracht zo ontzettend groot is, dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Maar wat gebeurt er als een persoon in dat zwarte gat terecht komt? Die gaat dood, horen we je denken. Maar het zit anders.

Spaghettisliert

De kleine zwarte gaten noemt de BBC kwaadaardig. Als je met je hoofd naar beneden in het kleine zwarte gat zou vallen, is de zwaartekracht op je hoofd groter dan de zwaartekracht op je voeten. Dit zorgt ervoor dat je als een spaghettisliert uit elkaar wordt getrokken. Pijnlijk, maar volgens de BBC in ieder geval snel voorbij.

Maar als het zwarte gat groter is, zal de zwaartekracht ongeveer gelijk zijn. In plaats van het veranderen in een spaghettisliert word je in het grote zwarte gat waarschijnlijk verbrand. Iemand die naar je kijkt op het moment dat je de rand van het zwarte gat raakt, zal je levend zien verbranden. Dit gebeurt omdat informatie niet verloren kan gaan in het universum. Je kunt dus niet ineens verdwijnen in het niets. Je moet vernietigd worden voor je het zwarte gat ingaat.

Vanuit het perspectief van de persoon die het zwarte gat in gaat, is het echter een heel ander verhaal. Je kan de rand van het zwarte gat passeren zonder ook maar iets te voelen. Dat zou dus betekenen dat je nog een behoorlijk tijdje rond kan zweven in deze onbekende zwarte ruimte.

Het vreemde is dat beide verhalen waar zijn. Vanuit het perspectief van degene die toekijkt, ben je zojuist compleet verbrand. Maar de persoon zelf zit vast in het zwarte gat. Moeilijk om te bevatten, maar wat er daadwerkelijk gebeurt (in het zwarte gat) zullen we misschien nooit te weten komen.

Bron: 
BBC