Prinses Latifa
Foto van Eva Jinek

Wat het verhaal van prinses Latifa ons vertelt over het leven van vrouwen in Dubai

Rijkdom, torenhoge gebouwen en olie typeren ons beeld van de Verenigde Arabische Emiraten. Maar het is er onrustig. Prinses Latifa trok met haar vluchtpoging vorig jaar internationale aandacht voor het conservatieve regime in het land. Volgens The New York Times komt de waarheid nu stukje bij beetje naar boven.

Prinses Latifa
Prinses LatifaScreenshot Youtube

Ze mag dan wel een prinses zijn, Latifa kon in Dubai nergens heen zonder een chauffeur die haar constant in de gaten hield. Ze wilde dolgraag in het buitenland studeren, maar ondanks haar vele verzoeken kreeg de 32-jarige geen toestemming en werd haar paspoort verstopt. Volgens The New York Times mocht ze ook niet naar haar vrienden toe, en zij niet naar haar. Het enige wat ze kon doen met haar leven, waren ‘luxe activiteiten’ zoals paardrijden, duiken en vrienden trakteren op een lunch of een manicure. Maar geneeskunde studeren, zoals ze dat heel graag wilde, was geen optie.

“Als vrouw is je leven inwisselbaar”
Al deze restricties waren het gevolg van een eerdere poging die ze deed om weg te komen uit het welvarende land. Want volgens de prinses is er in haar thuisland geen sprake van rechtvaardigheid. “Vooral als je een vrouw bent, is je leven gewoon inwisselbaar”, zegt ze in een video die ze vorig jaar stiekem maakte.
 


In de video legt ze uit waarom ze haar thuis in Dubai wil verlaten en wil vluchten van haar machtige familie. Net als de jonge vrouw die vorige maand van haar familie in Saoedi-Arabië vluchtte, laat Latifa zien hoe beperkt de vrijheden voor vrouwen in sommige maatschappijen in het Midden-Oosten kunnen zijn - en wat er bij een ontsnapping op het spel staat. Ze wil dan ook politiek asiel aanvragen in de Verenigde Staten. Haar video is inmiddels meer dan twee miljoen keer bekeken en wereldwijd  willen mensen de prinses hun steun betuigen.

Als je het perfect gemaakte imago van de Sjeik verpest, zul je de consequenties ondervinden

Hiba Zayadin

“Elke ochtend wakker worden en doen wat ik maar wil”, dat is Latifa’s droom. Volgens The New York Times maakte de prinses de video voor het geval dat haar ontsnappingspoging niet zou lukken. “Ze gaan me niet levend terughalen. Als je deze video ziet ben ik óf dood, óf bevind ik me in een hele gevaarlijke situatie”, zegt ze in het filmpje.

Volgens de wet in de Emiraten, mogen vrouwen namelijk bestraft worden voor ongehoorzaamheid. “Het maakt niet uit of je een gewone burger bent, een expat of familie van de Sjeik”, zegt Hiba Zayadin van Human Rights Watch tegen The New York Times. “Als je het perfect gemaakte imago verpest, zul je de consequenties ondervinden.”

Vlak voor haar vluchtpoging in maart stuurde Latifa een Whatsapp-bericht naar haar vrienden met daarin de boodschap dat ze Dubai voor altijd zou verlaten. De prinses wilde de Indische Oceaan doorkruisen met als einddoel de VS.  Samen met haar Finse capoeira-trainer en een Franse zelfbenoemde ‘ex-spion’ plande Latifa jarenlang haar ontsnapping. Ze vluchtten - met behulp van een raft en jet-ski’s - met z’n drieën uit Dubai richting Oman. Het doel was om vanuit die plek met een jacht naar India over te steken. Toen ze al ver op zee waren werden ze onderschept door een groep Emiratische en Indiase mannen. “We komen de prinses terughalen”, riepen ze volgens The New York Times.

Sindsdien is de prinses niet meer gezien, behalve op foto’s die haar familie afgelopen december publiceerde. Ze zou weer ‘veilig thuis zijn’. Volgens de familie zou haar korte vermissing een kidnapping zijn geweest en geen ontsnapping.

Niet de eerste vrouw die wil ontsnappen
Latifa is niet de eerste vrouw in de familie die probeerde te ontsnappen aan het regime van de staat. Haar zusje Shamsa wilde zich op veertienjarige leeftijd al uit de voeten maken en rende weg tijdens een bezoek van de familie in Engeland. Dat bleef niet zonder gevolgen, ze werd al snel onderschept en wordt tegenwoordig  gedrogeerd volgens Latifa zodat ze zich gedraagt.

Ook Latifa zelf probeerde al eerder te ontsnappen via Oman, maar werd meteen opgepakt. Ze zegt dat ze daarna vaak geslagen werd en voor drie jaar in een isoleercel moest leven. Maar niemand had door dat ze weer een ontsnappingspoging plande. Latifa wilde andere vrouwen die in dezelfde situatie zaten helpen, en haar zusje bevrijden.  

Ik zou alles doen voor mijn vrijheid, zelfs als dat betekent dat ik mijn hele leven hamburgers moet bakken

Prinses Latifa

Volgens haar vader, Sjeik Mohammed, is Latifa veilig thuis in Dubai. In een officieel bericht in december beschuldigt hij de Fransman die Latifa hielp van kidnapping voor een eis van 100 miljoen dollar. En met kerst stuurde de familie een foto van Latifa de wereld in om te laten zien dat het goed met haar gaat. Maar vrienden van de prinses vonden het een alarmerende foto. Ze vertelden aan The New York Times dat haar ogen anders stonden: afwezig en hol.

Het is dus niet duidelijk hoe het nu met prinses Latifa gaat. “Ik zou alles doen voor vrijheid”, zei ze. “Zelfs als dat betekent dat ik de rest van mijn leven hamburgers moet bakken.”

Lees de volledige reconstructie van het verhaal hieronder.

Bron: 
The New York Times