Jaitsen Singh zit 33 jaar onschuldig vast
Foto van Eva Jinek

Deze Nederlander zit al 33 jaar vast in de VS (en waarschijnlijk onterecht)

De Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh zit vast in een Amerikaanse gevangenis. Hij zou betrokken zijn bij de moord op zijn eigen vrouw en dochter. Na een zeer langdurig proces is hij voor deze dubbele moord tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Maar er zitten erg veel haken en ogen aan de veroordeling van Singh. Advocaat Rachel Imamkhan en zijn zus Sieta Singh geloven heilig in de onschuld van Jaitsen Singh en vechten voor gerechtigheid. De Nederlandse overheid laat Jaitsen echter volledig in de steek. Gelukkig is er een documentairereeks over deze zaak in de maak.

Still from video

Rachel Imamkhan zet zich sinds 2011 in voor deze zaak. Jaitsen Singh heeft volgens haar nooit een eerlijk proces gehad. Imamkhan: "Er is een kroongetuige die een belastende verklaring heeft afgelegd in ruil voor een beloning. Toen deze kroongetuige zijn verklaring wilde herroepen, tijdens de herzieningszaak, overleed hij. De aanklager had belang in deze zaak. Hij wilde herkozen worden en zei tegen de county dat hij deze dubbele moordzaak zou oplossen zonder aan waarheidsvinding te doen. Een ander punt is dat het forensische bewijs nooit goed is onderzocht. Het is ook nooit vrijgegeven aan de verdediging. Daarnaast is het DNA-bewijs zoekgeraakt. En de jury was selectief samengesteld. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan."

advocate Rachel Imamkhan en Sieta Singh
advocate Rachel Imamkhan en Sieta Singh

Twaalf jaar geen hulp

Als Nederlander die vastzit in het buitenland heb je recht op hulp van de Nederlandse overheid. Sieta zegt dat haar broer zich echter totaal niet ondersteund voelt door het Nederlandse consulaat. En dat er zelfs een vertrouwensbreuk ontstaan tussen tussen Jaitsen Singh en een consulair medewerker die hem al twintig jaar had moeten bijstaan. Twaalf van die twintig jaar is hij namelijk niet bezocht. Pas sinds Imamkhan op de zaak zit, sinds 2011, gebeurt dat weer. Ook kwam deze persoon zijn afspraken en beloftes nooit na. Dat Singh aan zijn lot is overgelaten, wordt gewoon ontkent.  Ondanks de vertrouwensbreuk kreeg Jaitsen geen reactie op de aanvraag voor een andere consulair medewerker. 

Hij had in Nederland kunnen zijn

Wat een grote gemiste kans is, is dat er tijdig een WOTS-procedure opgestart had moeten worden zodat Jaitsen Singh in Nederland zijn straf had kunnen uitzitten. Iets wat de consulair medewerker had moeten weten. Jaitsen is echter nooit door iemand over deze mogelijkheid geïnformeerd. Volgens Imamkhan is het inmiddels te laat om die procedure te starten. "Je moet namelijk voldoende strafrestant over hebben om zo’n regeling aan te kunnen vragen. Daarnaast zijn de regels inmiddels ook veranderd, dus een aanvraag nu zou geen zin meer hebben."

Zo gaat het nu met hem

Dat Jaitsen Singh genegeerd wordt door Nederland blijkt ook uit de antwoorden op alle brieven die Sieta Singh schreef naar onder andere Rutte en andere politici. De antwoorden zijn erg formalistisch, alsof het niet om een mens gaat, maar slechts over een procedure. Vreselijk als je zoiets als zus meemaakt en ook ziet dat die mens er inmiddels aan onderdoor lijkt te gaan. Volgens Sieta gaat het momenteel heel erg slecht met haar inmiddels 72-jarige broer. "Hij is heel erg slecht ter been, ziet heel erg slecht. Ook is hij sterk vermagerd en heel erg depressief."

Hij heeft nooit bekend

Femke Wolting is producer van Submarine. Zij maken een documentairereeks over deze zaak. Zij zegt dat Jaitsen Singh nog steeds niet bekend dat hij de misdaad heeft gepleegd. Hij doet dat niet, omdat hij erbij blijft dat hij het niet heeft gedaan. Had hij wel bekend dan was hij waarschijnlik al lang vrij geweest.

De documentaire legt alles bloot

In het verhaal dat in de documentairereeks verteld wordt, komen verschillende lijnen bij elkaar. "Het is het verhaal van Rachel Imamkhan die al een tijd probeert om deze zaak op te lossen, die teruggaat in de tijd, getuigen van 30 jaar geleden opzoekt. Er zit het persoonlijke familiedrama in van Singh. Zijn zoon die alleen achterbleef nadat zijn moeder en zus vermoord waren en zijn vader in de gevangenis terecht kwam. Er is een politieke lijn, wat er allemaal in Nederland gebeurd is, dat er nooit veel voor hem is gedaan. En het verhaal over de corruptie in het Amerikaanse rechtssysteem, met omkoping van getuigen bijvoorbeeld."

Crowdfunctingsactie om door te gaan

Hopelijk brengt de de serie gerechtigheid in de zaak. Om de onschuld van Jaitsen Singh aan te kunnen tonen, probeert Imamkhan’s organisatie PrisonLAW nieuw bewijs te verzamelen. Ze zijn ze een crowdfundingsactie begonnen. Er is behoorlijk wat geld, namelijk een ton, nodig om de benodigde werkzaamheden uit te kunnen voeren. Ze hebben een advocaat nodig en een private investigator. En verschillende procedures starten en doorlopen. Sinds er zaterdag 15 juli een groot artikel in de Volkskrant is er, ten tijde van de uitzending, 29.315 euro opgehaald. Ze zijn dankbaar voor het geld dat gestort is en voor het geld dat nog gaat komen.