De kabinetsformatie begint weer
Foto van Eva Jinek

Ze zijn terug van weggeweest, de kabinetsformatie is weer begonnen

Na een vakantie van drie weken, zijn de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet weer hervat. De politiek leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie spraken elkaar woensdag onder meer over de pensioenen en de gaswinning in Groningen. 

Beeld van de video

Brengen de afgelopen drie weken zon, zee en rust de kabinetsformatie spoedig tot een einde? Op dag 147 van de kabinetsformatie bespreken we het met politiek verslaggevers Joost Vullings en Ron Fresen.

Niet iedereen was vrij

Gerrit Zalm heeft deze vakantieperiode doorgewerkt. Hij heeft een financiële berekening gemaakt. Dat lijkt aan te tonen dat ze goed op weg zijn, is dat ook zo? Volgens Vullings zijn cijfers niet het grootste probleem, het gaat meer om de principes.

Genoeg breekpunten

Thema’s als asiel en migratie, het klimaat en natuurlijk de medisch-ethische kwesties, dat zijn de breekpunten. Fresen ziet bij Pechtold, tussen de grapjes door, de worsteling, in welk kabinet kom ik nu eigenlijk terecht en moet ik mijn achterban meenemen?

Dossiers uitruilen

Je kunt steeds water bij de wijn doen, zodat het zo verdund is dat iedereen wel een slokje lust, of je kunt dossiers ‘uitruilen'. Dat laatste is volgens Vullings een strategie om impasses op te lossen. Pechtold liet doorschemeren dat hij deze methode misschien wel ziet zitten.

Embryo's tegen ouderen

Maar D66 is volgens Fresen ‘als de dood’ dat het beeld kan ontstaan dat Pechtold principes wil uitruilen met Segers. “Doe mij de embryo’s, dan krijg jij de ouderen.” Pechtold moet volgens Vullings echt op medisch- ethisch vlak een aantal punten scoren om geloofwaardig te blijven voor zijn achterban. 

Pia Dijkstra heeft bijvoorbeeld heel veel voorkeurstemmen gekregen vanwege medisch- ethische kwesties. De vraag blijft of Pechtold de beloftes die hij zijn achterban heeft gedaan wel kan nakomen.

Laatste mogelijkheid

Maar deze formatie moet lukken. Want er is volgens Fresen geen alternatief meer voor dit kabinet. “Het is of dit, of een minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen. Dat laatste wil eigenlijk niemand. Dus dit moet. “ Volgens Vullings wordt het een werkkabinet, een kabinet waaraan continue gewerkt moet worden.