Er is gelekt
Foto van Eva Jinek

Wie heeft er gelekt? Joost Vullings heeft zo zijn theorieën

Nadat een conceptakkoord over medisch-ethische thema’s was uitgelekt, leken D66 en de ChristenUnie opnieuw lijnrecht tegenover elkaar te staan. Rutte beweert dat het onderlinge vertrouwen in de formatie in tact is. Maar is dat wel zo? We bespreken de voortgang met politiek commentator Joost Vullings van de NOS.

Beeld van de video

Onduidelijkheid

ChristenUnie-voorman Segers noemde de publicatie "heel schadelijk" voor het formatieproces. "Dit helpt niet voor het gesprek dat we binnen gaan voeren.” En dus is het na bijna een half jaar onderhandelen, nog altijd onduidelijk of er snel een nieuw kabinet komt. 

Wie heeft het gelekt?

Het gelekte stuk, opgemaakt door informateur Zalm, is maandag uitgedeeld. Elk team kreeg slechts één pakketje bestaande uit een paar A4-tjes. Nog diezelfde middag is het al uitgelekt: binnen een paar uur lag het al bij het AD. Buiten het formeren om, is er alleen een lunchpauze geweest. De kring van mensen die het stuk gezien hebben kan dus niet erg groot zijn. 

"Het zou een afleidingsmanoeuvre kunnen zijn"

De vraag is wat de winst van het lekken zou kunnen zijn.  Vullings: "Je zou je achterban er alvast aan kunnen laten wennen dat er iets aan zit te komen. Dat kan zou uit trots kunnen zijn. Het zou een ‘wag the dog’ kunnen zijn: een afleidingsmanoeuvre om ander nieuws te verdringen. In dit geval het uitzetten van de Armeense moeder, iets wat gisteren groot nieuws was." 

Of het is gewoon de butler

"Het kan ook uit onvrede gebeurd zijn, van iemand binnen één van de vier onderhandelende partijen." Maar soms is het volgens Vullings écht gewoon the butler: een totaal onverdacht iemand. Soms lekken mensen gewoon informatie omdat ze hun ego wilden laten gelden en indruk willen maken op een journalist.

Soms lekken mensen om indruk te maken op een journalist

Joost Vullings

Clash tussen D66 en CU

De speculaties over wie er gelukt hebben, wijzen voornamelijk naar D66. Dat zou dan zijn om te laten zien wat ze hebben binnengehaald, veronderstelt Vullings die zich wat op de vlakte houdt. Maar Pechtold weet volgens Vullings als geen ander hoe precair het is om een kabinetsformatie rond te krijgen. En er was eerder al een vertrouwensbreuk tussen ChristenUnie en D66. Een situatie als deze zou dus erg slecht uitkomen.

Wat er in het stuk staat 

Vullings schetst de situatie. Zowel CDA en ChristenUnie zijn tegen uitbreiding van de euthanasiewet. Om hen tegemoet te komen, zou er geen nieuwe wetgeving gemaakt worden voor voltooid leven. Pia Dijkstra (D66) mag wel doorgaan met het opstellen van haar initiatief wetsvoorstel. Maar of ze daarmee een meerderheid gaat krijgen in de Kamers? Het kweken van embryo’s voor medische onderzoek om erfelijke ziektes tegen te gaan, iets wat ChristenUnie eigenlijk niet wil, dat gaat wel door.

"Was jij het?"

Zo'n lek vreet zich volgens Vullings wel echt in. Dit wordt niet vergeten de komende vier jaar. Ook omdat men niet weer wie het was. "Dan zit je lekker om je heen te kijken aan de onderhandelingstafel...was jij het?”