Foto: ANP
Foto van Eva Jinek

Wat het nieuwe regeerakkoord in petto heeft voor studenten en starters

Volgens Mark Rutte gaan de ‘normale, gewone burgers’ erop vooruit. Maar wat betekent het regeerakkoord voor studenten en starters? NOS op 3 zet de tien belangrijkste veranderingen voor je op een rij!

Foto: ANP
Foto: ANP

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Althans, dat hopen we natuurlijk. Na 208 dagen ligt er dan eindelijk een regeerakkoord. De VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een hoop plannen voor het komende kabinet en een deel van deze plannen zijn extra belangrijk voor studenten en starters.

Lekker diploma’s stapelen

Zo wil het nieuwe kabinet het collegegeld voor studenten in hun eerste collegejaar halveren (het leenstelsel blijft daarentegen wel gewoon bestaan). De vier partijen willen ook zorgen dat studenten makkelijker kunnen doorstromen van het VMBO naar het MBO en dan ook weer van MBO naar HBO.

Dit filmpje van NOS op 3 legt het perfect uit:

Meer zekerheid op de werkvloer

Voor zover het nieuws voor studenten. Maar hoe zit het met de starters? Voor hen heeft het nieuwe kabinet ook ambitieuze plannen. Met stip op één: ze willen dat je sneller een vast contract krijgt. Daarnaast moeten ZZP’ers die langer dan drie maanden voor een heel laag uurloon werken door hun opdrachtgevers worden behandeld alsof ze vast in dienst zijn. Bovendien willen de vier partijen zich hard maken tegen arbeidsdiscriminatie op het gebied van cv’s en zwangerschap. Wellicht is zwangerschap een onderwerp waar je nu nog niet veel gedachten aan besteedt. Maar wie weet: misschien klinkt  over een paar jaar een uitgebreid vaderschapsverlof je als muziek in de oren.

Legale wiet en dure sigaretten  

Nog niet echt bezig met zwangerschapsverlof, maar nog meer bezig met verdovende middelen als alcohol en tabak? Dan moet je dit stuk ook even lezen. Want de belasting op tabak zal weer worden verhoogd volgens de plannen in het regeerakkoord. Daarnaast wil het kabinet ‘problematisch alcoholgebruik’ gaan aanpakken. Ook wil het kabinet experimenteren met legale wietteelt om op die manier het criminele circuit in tegen te werken.

Klinkt allemaal ambitieus! Wij zijn benieuwd hoe snel de studenten en starters iets zullen gaan merken van de plannen van het nieuwe kabinet.

Bron: 
NOS op 3