Veerle Weustink
Veerle Weustink
Contributor

Wat de vrouwelijke SGP-lijsttrekker van Amsterdam ons leert over vooroordelen

Ze is 24 lentes jong en nu al lijsttrekker van de SGP Amsterdam. Oja, ze is ook een vrouw. Iets wat niet door iedereen binnen haar partij met gejuich werd ontvangen. Brandpunt+ ging met haar in gesprek over vooroordelen, feminisme en de nieuwe generatie SGP’ers.

Foto Paula Schot

Over iets minder dan een maand vinden de gemeenteraadsverkiezingen weer plaats en door het hele land zijn aspirant-raadsleden druk bezig met posters plakken, debatten voorbereiden, en deuren langsgaan. Alles om de zwevende kiezer binnen te halen. Maar niet overal doen de partijen mee die je verwacht. In Amsterdam bijvoorbeeld.

Daar hoopt Paula Schot, tweede vrouwelijke lijsttrekker voor de SGP ooit, een zetel in de wacht te slepen. Jawel, je leest het goed. De tweede vrouwelijke lijsttrekker óóit. Want vergis je niet, Paula’s benoeming tot lijsttrekker van de Amsterdamse SGP-fractie werd binnen de partij niet unaniem toegejuicht.

De SGP en het vrouwenstandpunt

Het ging zelfs zo ver dat SGP-voorzitter Maarten van Leeuwen het nodig vond om in het SGP-partijblad De Banier te benadrukken dat het hoofdbestuur de kersverse lijsttrekker niét heeft gefeliciteerd. Waarom, vraag je je misschien af? Vanwege een SGP-standpunt dat zo oud is als de weg naar Rome: liever geen actieve vrouwelijke politici binnen de partij.

Foto van Paula Schot
Foto: ANP

Brandpunt+ vroeg zich af hoe deze jonge vrouw zich staande houdt in wat voor velen toch als een oer-conservatief mannelijk bolwerk wordt gezien. En dat levert een interessant gesprek op.

De Bijbel in de politiek

Bijvoorbeeld als de interviewers Paula vragen hoe het is, om in een progressieve stad als Amsterdam de Bijbel als leidraad te nemen voor je beleid. “Ik heb die diepere laag gelukkig niet nodig om een punt te maken,” vertelt ze. “Sterker nog: meestal benoem ik ‘m helemaal niet, omdat het aversie kan oproepen. Ik weet wel dat ik leden van andere partijen niet overtuig met argumenten die ik baseer op de Bijbel. Als ik dat wel probeer, staat iedereen meteen op z’n achterste benen.”

Wij hebben de Bijbel, D66 zet alles op alles voor het principe van vrijheid

Paula Schot

Hoe dat komt, vragen de interviewers zich af. Daar is Paula duidelijk in: “Mensen voelen zich op zo’n moment persoonlijk aangesproken. Het is een natuurlijke reactie, denk ik, dat je bij jezelf denkt: ‘Met die overtuiging ben ik het absoluut niet eens, dus dan kloppen die andere argumenten vast ook niet.’ Het zijn weer die vooroordelen: mensen denken toch vaak dat SGP’ers niets anders willen dan hun geloof opdringen.”

Even denkt ze na. Dan moet ze lachen.

“Ach, dat willen we ergens ook wel. Ha! Maar hé, dat wil iedere politicus, toch? Er zijn net zo goed mensen die ons ervan willen overtuigen dat er geen God is. Die zijn net zo fanatiek, hoor. Misschien wel fanatieker nog. Ik denk zelfs dat je zonder zo’n overtuiging geen politiek kunt bedrijven. Wij hebben de Bijbel, D66 zet alles op alles voor het principe van vrijheid. Of zo’n fundament nou gebaseerd is op de Bijbel of op wat anders, volgens mij moet dat niet uitmaken.”

Laat je verassen!

Voor meer moet je zeker het hele interview lezen, want geloof ons: je vooroordelen worden flink aan de kaak gesteld. En wie weet, misschien word je nog wel verrast door Paula’s argumenten. Wij in ieder geval wel!

Want de discussie met elkaar aangaan, ondanks dat je totáál verschillende wereldbeelden hebt, blijft belangrijk. Lees het hele interview via de onderstaande link.