Fresen
Foto van Eva Jinek

Rutte heeft politiek liefdesverdriet

Na de Tweede Kamer is nu ook voor het kabinet de vakantie aangebroken. Vandaag was de allerlaatste ministerraad van het parlementaire jaar. Maar ondertussen draait de formatie van een nieuw kabinet op volle toeren door. Met politiek verslaggever Ron Fresen van de NOS bespreken we de politieke week die achter ons ligt.

Still from video

Rutte heeft politie liefdesverdriet

De situatie in het demissionair kabinet is als volgt: vicepremier Asscher heeft gedreigd dat hij alleen maar zijn handtekening wil zetten onder de nieuwe begroting als de lerarensalarissen omhoog gaan. Dat heeft volgens Fresen een bom doen barsten bij de VVD met name bij Rutte. Fresen zegt dat Rutte zelfs momenteel aan 'politiek liefdesverdriet' leidt. "Hij is boos want hij heeft jarenlang goed met de PvdA samengewerkt. Ook al waren ze het in principe over alles oneens toch kwamen ze er, als in een goed huwelijk, al die tijd uiteindelijk altijd uit." Rutte voelt zich nu door Asscher in de steek gelaten. Fresen: "En vergeet niet, Rutte weet dat hij zo’n droomkabinet nooit meer gaat krijgen. Zo mooi als het was met de PvdA, wordt het nooit meer.”

Asscher is bevrijd en los

Fresen zegt dat het interessant is wat er momenteel met Asscher gebeurt nu hij in de oppositie zit. “Hij is uit dat frame van verliezer gestapt, hij is bevrijd en los. Door die houding oogst hij weer bewondering onder collega politici en journalisten.”

Iedereen heeft de ’Johan de Witt-look’

Wat opvalt op de politieke zomerplaatjes is dat iedereen momenteel gekleed is in de’Johan de Witt- look’ alle conventies zijn losgelaten iedereen in een vrijetijdsoutfit. “Het is wel gek”, aldus Fresen, “zo gauw  ze op het Binnenhof zijn gaat het pak aan en de stropdas om, en zijn ze een meter buiten het Binnenhof dan gaan ze ineens in de losse look, maar of dat ook de formatie goed op weg helpt?"

Pechtold wil huid duur verkopen

Volgens Fresen leek er optimisme te zijn. Pechtold was een beetje de dissonant. “We hebben nog geen meters gemaakt maar wel centimeters”, zei hij. “Ik ben niet negatief, maar ik ben wel realistisch.“ Volgens Fresen is Pechtold misschien wel wat gespeeld zwaar op de hand om aan zijn eigen achterban duidelijk te maken dat hij zijn huid duur gaat verkopen. Het is immers wel overduidelijk dat D66 natuurlijk veel liever in een progressief kabinet met GroenLinks had gezeten. In deze politieke constellatie moeten ze er alles aan doen om nog iets van een D66-geluid te laten doorklinken. Een beetje weerbarstig zijn is dan nodig.