Asscher
Foto van Eva Jinek

Lodewijk Asscher: "Ik laat me de mond niet snoeren!"

Fractievoorzitter Lodewijk Asscher gooit het roer van de PvdA drastisch om. Vier jaar lang was hij vicepremier namens de grootste partij op links, maar inmiddels is hij de leider van de kleinste partij op links. Asscher wil van de PvdA weer een brede volksbeweging maken: hij zal vaker het land in gaan en fractievergaderingen op locatie organiseren. 

Still from video

Weer terug naar de basis

Asscher zegt dat de PvdA een enorme dreun heeft gekregen door de grote nederlaag die ze geleden hebben. Daarvan moet je leren. De les voor de PvdA? Zorgen dat ze weer de mensen gaan vertegenwoordigen: "We moeten zorgen dat we het voor ze opnemen, ze ondersteunen." Dat kan volgens Asscher net zo goed vanuit de oppositie als vanuit de coalitie.

Meer tijd

Om te weten wat er écht in het land speelt, bracht Asscher bijvoorbeeld 24 uur door in een arme wijk in Tilburg. Dat was volgens hem heel leuk en vooral leerzaam. Als vicepremier had hij namelijk altijd heel weinig tijd, zijn bezoekjes waren daarom erg vluchtig. Dat was frustrerend: “Mensen willen heel veel kwijt, maar voor je het weet, moet je alweer door. Nu kan ik eindelijk de rust nemen, dan krijg je een ander soort gesprek en krijg je te écht te horen wat er leeft.”

Verhelderende gesprekken

In Tilburg kwam hij veel boosheid tegen. Marokkaanse en Turkse jongeren uit de buurt vertelden hem dat ze gefrustreerd waren. Ook al doen ze goed hun best doen op school, toch komen ze er niet tussen. “Eén jongen stoorde zich erg aan Ebru Umar. Hoe zij over Turken schrijft. De jongen naast hem, die net iets ouder is, zei tegen hem: 'Dat had ik vroeger met Pim Fortuyn, maar toen werd hij vermoord en toen miste ik hem. Want het is eigenlijk wel mooi als iemand je scherp houdt'." Asscher vond het fantastisch dat dat aan tafel gebeurde, zonder dat hij als politicus hoefde in te grijpen.

Niet meer veilig voelen

Asscher vertelt dat aan een andere tafel bewoners zaten die zich niet meer thuis te voelden in de buurt. Vooral vanwege Somaliërs die de taal niet spreken. Asscher: "Eerst zeggen ze: 'Alle buitenlanders eruit, ik ga op Wilders stemmen.' Maar tijdens het gesprek komen ze zélf met de oplossing, namelijk: meer politie op straat, en meer heldere spelregels." Daar kan hij iets mee, want: "Je veilig voelen is belangrijk voor iedereen." 

Armoede op scholen

In Tilburg praatte Asscher ook met leerkrachten op een basisschool. Dat daar arme kinderen in de klas zaten, wist hij wel, maar niet dat het zó erg was. Asscher: "Op de vraag ‘waar dromen jullie van?’ antwoordde een jongen uit groep 3 dat hij droomde dat hij geen honger meer had. Een wens die zo basaal is." Maar Asscher zegt dat die armoede niet per direct op te lossen is, en dat hij zelfs niet zoveel kan doen voor het hele basisschoolteam daar. Wat hij wél kan doen, is opkomen voor het salaris van de leerkrachten. Dat vindt hij een belangrijk punt en daar maakt hij zich hard voor. "We willen dat onze kinderen goed worden opgeleid, zij zijn immers onze toekomst" aldus de PvdA-leider. Dat leerkrachten in Nederland nu voor het eerst gestaakt hebben, is volgens hem een belangrijk punt. Dat is volgens hem echt het luiden van de noodklok.

Asscher vindt ze maar zuur in Den Haag

In Den Haag werd zijn eis voor meer geld voor leraren niet gewaardeerd. Asscher zegt dat hij deze reacties vooral heel erg zuur vindt: "Niemand die ingaat op het punt of die leraren nou gelijk hebben of niet." Men had volgens hem in Den Haag ook kunnen reageren door te zeggen 'natuurlijk gaan we dat doen'. "Dan hadden we het er niet wekenlang over hoeven te hebben."

Maar dreigde Asscher niet het demissionair kabinet op te blazen?

Eva vraagt naar Asschers dreiging om het demissionair kabinet op te blazen. De PvdA-leider zegt dat hij dat niet gedaan heeft. Volgens hem heeft hij slechts gezegd dat hij, mocht hij een begroting moeten maken, rekening wil houden met ouderen en mensen met een laag inkomen wat betreft hun koopkracht. En dat hij zich hard wil maken voor betere salarissen voor leerkrachten. "Daar wil ik een begin mee maken, anders moeten ze weer een jaar wachten. Tenzij de coalitie eerder klaar is met formeren, dan mogen zij het natuurlijk doen.“ En even voor de duidelijkheid: "Ik heb met mijn negen zetels het recht om op te komen voor wie ik wil. Ik laat me vanwege onduidelijke spelregels niet de mond snoeren. Ik voel me zeer vrij in die nieuwe rol."