FOTO: ANP
Foto van Eva Jinek

Jongeren verliezen vertrouwen in de politiek. Dit doen we eraan!

In tegenstelling tot vorige generaties hebben jongeren bar weinig vertrouwen in de politiek. Ze zijn bang voor de toekomst, hebben weinig vertrouwen in de politiek en ook niet in de kiezer. Zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Vrij Nederland. Maar dit artikel is niet alleen kommer en kwel: hier zijn drie tips hoe we het roer om kunnen gooien!

FOTO: ANP
FOTO: ANP

Het onderzoek van I&O Research in opdracht van Vrij Nederland liegt er niet om: 57 procent van de jongeren vindt dat Nederland zich in de verkeerde richting ontwikkeld. Eén op de vijf jongeren verwacht dat Nederland tijdens zijn of haar leven in een dictatuur verandert. En bijna de helft vreest dat er tijdens zijn of haar leven oorlog uitbreekt in Nederland. Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat jongeren opgroeien in een angstigere wereld dan de generaties voor hen.

Eén op de vijf jongeren verwacht dat Nederland tijdens zijn of haar leven in een dictatuur verandert

onderzoek Vrij Nederland

Dit zorgt voor afname van vertrouwen in de politiek (bijna driekwart van de jongeren heeft ‘helemaal geen vertrouwen’ in politici), massaal stemmen op de PVV (27% van de jongeren overweegt op de PVV te stemmen) en misschien wel het opmerkelijkst: jongeren hebben geen vertrouwen meer in hun mede-kiezers. “41 procent van de jongeren vindt het een goed idee dat kiezers eerst worden getest op hun kennis van wat speelt in de samenleving, en 36 procent meent dat kiezers eerst getoetst moeten worden op hun kennis van democratie,” zo blijkt uit het onderzoek. En dat is best wel schokkend.

Maar wat doen we hieraan? Daarom drie tips uit dit onderzoek om jongeren wel naar de stembus te krijgen:

Als je niet snapt wat er gezegd wordt daar in Den Haag, hoe kan je dan geïnformeerd gaan stemmen?

Tip 1: De politiek moet begrijpelijker worden

Bijna een derde van de jongeren geven aan dat ze ‘regelmatig’ of ‘vaak’ geen moer snappen van wat politici zeggen. Dat is best wel een dingetje. Want als je niet snapt wat er gezegd wordt daar in Den Haag, hoe kan je dan geïnformeerd gaan stemmen? Hier ligt een duidelijke taak voor politici: ze moeten helder en duidelijk uitleggen wat nou écht van belang is. Zo publiceerde D66 al een partijprogramma in 'begrijpelijke taal'. Daarnaast kan je natuurlijk altijd zelf een kieswijzer doen. En om het nog begrijpelijker te maken wordt op 15 februari zelfs een speciale Jongerenkieswijzer gelanceerd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Tip 2: Kiezers moeten beter geïnformeerd zijn

Maar jongeren verwijten niet alleen politici dat ze niet goed genoeg uit kunnen leggen waar het om gaat. Ze vinden ook dat ze zelf onvoldoende geëquipeerd zijn om politieke kwesties goed te begrijpen. Zoals al eerder vermeld is, is er vooral onder jongeren een hoog animo om alle kiezers een test af te laten leggen voordat ze mogen stemmen.

Jongeren moeten een schop onder hun hol en naar de stembus

Tim Hofman

Een test afleggen voor je überhaupt mag stemmen. Is dat niet een beetje extreem? Vooral als je bedenkt dat dit de kloof tussen hoog- en laagopgeleide jongeren vergroot. Misschien is er een simpelere oplossing: geef jongeren betere en begrijpelijke informatie over verkiezingsprogramma’s op plekken waar jongeren komen. Daarom starten een groep enthousiastelingen recent al de Stembus 2017'To make voting great again'. Een van de oprichters Tim Hofman legde het initiatief subtiel uit als: “Jongeren moeten een schop onder hun hol en naar de stembus”. Daarvoor zijn ze van plan langs scholen en jongerenevenementen te gaan om uitleg te geven over verkiezingsprogramma’s. Een super goed initiatief!

Foto: ANP
Foto: ANP

Tip 3: Beter onderwijs over democratie en lessen in burgerschap

Al jaren klinkt de roep op beter onderwijs over democratie en meer lessen in burgerschap. Maar in de praktijk komen scholen vaak niet verder dan een opgedreund praatje over burgerschap en het uit je hoofd leren van wat feitjes over de Tweede Kamer. In Vrij Nederland zegt maatschappij docent Edwin Kip dan ook: “Onderwijs in burgerschap vergt veel meer dan klassikaal een verplicht lesje opdreunen. Les in burgerschap zou moeten gaan over ontplooiing.”

En dat betekent discussiëren, met de klas op excursie naar de Tweede Kamer of misschien wel een asielzoekerscentrum. Als de leerlingen maar leren over “mensbeelden, andere mening respecteren en ontdekken dat verschillen erbij horen,” aldus Kip. ”Zo worden ze volwaardige burgers in de democratie.”

Het is best begrijpelijk dat je door de electorale bomen het democratische bos niet meer ziet

Doe het gewoon!

Tuurlijk, politiek is soms (onnodig) ingewikkeld. En door de recente wildgroei van partijen is het best begrijpelijk dat je door de electorale bomen het democratische bos niet meer ziet. Maar als we dan een ding mee kunnen geven in dit artikel: verdiep je in de materie en ga stemmen op de partij waar jij je het best bij voelt. Want jonge mensen die stemmen is essentieel voor het voortbestaan van onze democratie!

Lees het hele artikel hier:

19 januari 2017 15:45
Bron: 
Vrij Nederland