het eerste landelijke lijsttrekkersdebat in Amsterdam
Foto van Eva Jinek

Chaos en vuurwerk tijdens het eerste landelijke lijsttrekkersdebat

De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij. Het eerste landelijke lijsttrekkersdebat vond plaats in Amsterdam. De hoofdstad als graadmeter voor de verhoudingen in politiek Den Haag. In debatcentrum de Balie bonden Alexander Pechtold, Thierry Baudet, Sybrand Buma, Tunahan Kuzu, Jesse Klaver, Lodewijk Asscher, en Lilian Marijnissen de strijd met elkaar aan. Baudet lag flink onder vuur en werd door bijna iedereen hard aangepakt. Xander van der Wulp was erbij. Joost Vullings keek mee. 

Beeld van de video

Xander: “Ja het was wel wat, ze gingen hard op elkaar in. Ik heb echt met open mond zitten kijken wat hier gebeurde. Buma zei op een gegeven moment zelfs : “Ik vind dit echt een schande voor de Nederlandse politiek.”

Iedereen was benieuwd naar Baudet, de nieuwkomer op de rechtervleugel, die ook veel vrijheid had in die hoek tijdens dit debat, omdat zowel de VVD afwezig was evenals Wilders. Xander: "Baudet was overduidelijk gekomen om alles een beetje te ontregelen. Hij wilde bijvoorbeeld niet meedoen met stellingen, met groen rood spelletjes. Ook riep hij vaak door de debatleider heen."

“het is een beetje lastig doorheen te komen tussen al die kakelende stropdassen”

“Maar het was ook het debuut van van Lilian Marijnissen.” vertelt Joost. “Zij hield zich heel goed staande in deze moeilijke setting met één op één debatjes en wist heel goed de verbinding te maken tussen Amsterdam en de rest van het land en ze kon de thema’s heel goed naar haar eigen hand zetten.” Want dat was volgens hem het moeilijke van de hele avond. “Het moest eigenlijk over Amsterdam gaan, vervolgens gingen de ‘landelijke leiders’ dat weer helemaal draaien naar iets waar zij het eigenlijk over wilden hebben.”

roepend als twee marktkooplieden

Van der Wulp: “Het was wel duidelijk dat Klaver gewoon de favoriete tegenstander van Baudet wil worden de komende jaren." Toen het over Schiphol moest gaan zocht Klaver Baudet op op zijn favoriete thema: het klimaat. Baudet stelde zich pontificaal op als totaalontkenner. Klaver viel hem natuurlijk aan. Ze luisterden totaal niet naar elkaar. Volgens Vullings leken Baudet en Klaver als twee marktkooplieden die vooral de zaal inkeken om de mensen daar toe te spreken.

Een interessant moment was volgens Vullings toen Asscher en Pechtold debatteerden over de woningnood in Amsterdam. “De PVDA heeft zestig jaar lang onafgebroken in Amsterdam geregeerd. Tot 2014. Toen verloor de partij enorm en werd D66 de grootste. Nu de PVDA niet meer meeregeert in de hoofdstad kon ein-de-lijk D66 aangevallen worden op de woningnood en het tekort aan sociale woningbouw in Amsterdam.Toen Asscher triomfantelijk de partij het een en ander verweet wreef Pechtold het er heel handig in dat de PVDA al die jaren aan zet was geweest en nu inééns de verantwoordelijk bij de ander neerlegde."

volop reuring tijdens het thema racisme

Volgens beide mannen was Asscher voor de rest erg rustig. Hij kwam wél fel uit de hoek toen het ging over vermeend racisme bij Forum voor Democratie. Dat thema maakte sowieso de meeste emotie los. Pechtold viel Bauder fel aan: “Bij Wilders weet ik wie ik tegenover me heb, discrimineren op geloof, maar U voegt daar bij: geslacht, geaardheid.” Baudet riep vervolgens dat hij gedemoniseerd en werd volgens Vullings uiteindelijk bijna wanhopig toen Asscher en de rest ook los op hem gingen. De omstreden uitspraak waar alles om draaide was gedaan door de nummer twee van het forum, namelijk Yernaz Ramautarsing. Toen deze persoon door Baudet op het podium werd gehaald om zich te verdedigen brak de complete chaos uit en liep alles uit de hand. Vullings: "Pas toen Klaver met Baudet in debat ging kwam er wat rust. Baudet legde toen uit dat er onderzoeken zijn gedaan waarin een relatie wordt gelegd tussen IQ en bevolkingsgroepen, maar dat achterstand niet komt door ras, maar door sociaal economische omstandigheden, door onderwijssystemen. Klaver antwoordt dan: 'Hè hè, daar heb je dan weken over gedaan. Eindelijk heb je afstand genomen'."

Maar hiermee is de kous volgens Xander niet af. De partijleider zullen gretig doorgaan met het betichten en framen van Baudet. Het deed Xander denken aan het debat met Pim Fortuyn, dat de rest daar ook zo bovenop sprong.

Marijnissen was de beste

Wie er gewonnen heeft in dit debat? Xander: “Ik denk dat als Mark Rutte dit gekeken heeft, dat hij niet verdrietig was dat hij er niet bij was. Verder was Buma behoorlijk rustig en heeft Marijnissen het prima gedaan.”

Helaas was dit debat niet op de landelijk TV te zien, maar als je van politiek houdt, kijk dan terug op NPO politiek.