De mannen van de formatievlogs
Foto van Eva Jinek

"Als Asscher in de sloot springt, worden wij allemaal nat"

De politieke week in het kort: het demissionaire kabinet Rutte II leeft nog en de formatie gaat nog zeker drie weken duren. De formatie is hard op weg één van de langste uit de geschiedenis te worden. Maar een lichtpuntje: we beleven nu al maanden plezier aan de formatievlogs van politiek verslaggevers Joost Vullings en Xander van der Wulp van de NOS. Voor de laatste keer dit seizoen nemen ze de politieke week door.

Beeld van de video

Het meest opmerkelijke moment van deze politieke zomer was volgens Joost het moment dat Pechtold Segers dumpte in bijzijn van Schippers. “Dat was een hele spannende dag. Een moment wat ook nog steeds doorwerkt. Toen die lek er was, een tijdje geleden, dacht Segers vast en zeker dat het weer een truc van Pechtold was. Het blijft een open zenuw.” Het was volgens Xander ook de enige echte onvoorspelbare dag van deze formatie, “je wist echt niet hoe het af zou gaan lopen. “

Grappige vlogs

Iedereen geniet van hun grappige vlogs. ‘Blijkbaar hebben jullie best wel veel tijd over om deze filmpjes te maken', zegt Eva met een knipoog. "Ja, en we gaan nog een week of vier door", beweert Xander. "Daarna wordt het natuurlijk leuk om wat te doen voor de presentatie van de nieuwe ploeg. En met het debat over de regeringsverklaring."

Hoe lang houden ze het vol?

Met collega journalisten hebben de mannen weddenschappen afgesloten over hoe lang het volgende kabinet zal gaan zitten. Het gemiddelde van de schattingen is 450 dagen. Dat is niet lang. Maar je weet nooit hoe het in het echt gaat lopen. Volgens Joost kwam paars 1 namelijk ook heel lelijk tot stand. Maar de ministers bleken wel iets met elkaar te hebben, en dat bleek te werken.

De lerarensalarissen zijn van Asscher

Deze week werden we geconfronteerd met de harde actie van Asscher. Hij zette zich schrap en dreigde met het opblazen van de regering als hij geen duidelijke toezeggingen zou krijgen over het verhogen van de lerarensalarisseren. Dat werkte. Iemand in de buurt van de formatie zei: “Als Asscher in de sloot springt, worden wij allemaal nat.” Volgens Joost zitten we eigenlijk te kijken naar ‘armpje drukken, politiek theater’. Veel mensen vonden het hele gedoe deze week geen prettig gezicht. Maar de koppeling Asscher en lerarensalarissen zit nu in ieders hoofd. Dat heeft hij in elk geval bereikt. Daar is hij volgens Joost zeker erg blij mee.

PvdA trekt het recht

Xander benadrukt dat vijf jaar zitten in de moeilijke coalitie alleen de VVD wat opgeleverd heeft. De PvdA is er feitelijk aan onderdoor gegaan. Door deze laatste actie van Asscher is dat een beetje rechtgetrokken. 

Wat kunnen we nog verwachten? Joost en Xander beloven wel dingen te blijven doen op social media, maar de vlogs zullen hoogstwaarschijnlijk toch echt ophouden als de formatie klaar is.