Wandelen
Foto van Eva Jinek

Wandelen is niet alleen goed voor de lijn - ook voor ons brein! Lees hier waarom

Wandelen stimuleert ons brein. Uit onderzoek blijkt dat een wandeling niet alleen goed is voor de fysieke gezondheid, ook mentaal verricht het wonderen. Zo maakt het ons blijer en zelfs slimmer. Hoe zit dat precies? Neurowetenschapper Shane O’Mara legt het uit aan The Guardian.

Wandelen
WandelenGettyimages

De wetenschapper ziet het brein als ‘motor-centered’, vergelijkbaar met een motor. “Het brein ondersteunt beweging, maar als we zelf stoppen met bewegen, zal het brein ook niet meer functioneren.”

Dit verschijnsel is grappig genoeg terug te zien bij de Japanse knotszakpijp, een bijzonder zeediertje. Wanneer het beest jong is, heeft het een brein, wervels en beweegt het zich voort. Wanneer het dier ouder wordt, klampt het zich vast aan rotsen of koraal, eet de eigen hersenen op en stopt met bewegen.

In minder extreme mate is dit proces vergelijkbaar met mensen, zegt O’Mara. “Wanneer we de hele dag stilzitten, zijn de hersenen minder actief dan wanneer we wél fysieke inspanning leveren.” Maar hoe komt dat?

Minder stress

Voor het onderzoek zijn verschillende mensen twintig jaar lang gevolgd. Hun fysieke activiteit is bijgehouden en vergeleken met veranderingen op persoonlijk vlak. Wat bleek? Mensen die veel wandelden waren opener, extraverter en aangenamer voor de omgeving. Daarnaast bleek dat mensen die wandelen minder last hebben van stress en depressieve gevoelens.

Waar komen die positieve effecten vandaan? Onze zintuigen worden extra geactiveerd wanneer we bewegen. Niet alleen het lichaam komt op gang, ook het brein wordt wakker geschud. 

Het ritme van de ene voet voor de andere is een onbewust proces, maar op de achtergrond is een deel van de hersenen hard aan het werk. Ook als je tijdens het wandelen een praatje maakt of druk bent met het vinden van de juiste weg, draaien je hersenen onbewust op volle toeren. Hierdoor zijn je verschillende systemen van de hersenen tegelijkertijd actief, en dat heeft weer een positief effect op onze creativiteit en denkvermogen.

Ben je ondertussen geïnspireerd om iedere dag naar kantoor te wandelen en de trein of bus in de toekomst links te laten liggen? Verschillende grote denkers en schrijvers gingen je al voor. 


Zo presenteerde Aristotle vroeger al wandelend zijn colleges en Friedrich Nietzsche zei ooit al: “Enkel gedachten die tijdens het wandelen tot stand zijn gekomen, zijn gedachten van waarde.” Dus, neem eens wat vaker de benenwagen en wie weet ben je binnen de kortste keren een bron van inspiratie en zit je vol goede oplossingen.

Lees meer over het onderzoek en de voordelen van wandelen via de link hieronder.

Bron: 
HuffPost