Goede voornemens werken alleen als ze goed bij je passen.
Foto van Eva Jinek

Waarom je véél beter in juli goede voornemens kan maken (en niet op 1 januari)

Wie ooit heeft bedacht dat we ons leven moeten beteren in de donkerste periode van het jaar, is niet goed snik. De zomer is juist hét moment voor goede voornemens.

Goede voornemens werken alleen als ze goed bij je passen.
Goede voornemens werken alleen als ze goed bij je passen.Unsplash

Vol goede moed begin je in januari te bikkelen aan die goede voornemens. Vaker je vrienden zien, meer sporten en gezonder eten. Klinkt te doen, toch?

De eerste weken heb je nog last van de collectieve kater (fysiek dan wel mentaal) van kerst en oud en nieuw, dus komt er weinig van terecht. Voor je het weet zit je alweer diep in februari en is het enige waar je aan kan denken een deken om onder te kruipen en een flinke lading chocolade. En voila: zie hier de reden waarom de meeste van onze goede voornemens een stille en roemloze dood sterven.

Maar wie heeft ooit bedacht dat we onze goede voornemens op 1 januari introduceren?
Maar wie heeft ooit bedacht dat we onze goede voornemens op 1 januari introduceren?Unsplash

Maar wie heeft eigenlijk ooit bedacht dat we onze goede voornemens op 1 januari introduceren? Ja, het is een mooi symbolisch moment. Begin van het jaar, schone lei en dat soort ongein. Maar dat nagelaten, is de zomer een véél beter moment om je leven te beteren.

Dit is waarom:

Op Girlboss wordt even fijntjes uitgelegd waarom dat zo is. Want juli heeft evenveel talent om een geweldige maand te zijn voor een verse start als januari. De zon schijnt, de dagen zijn lang en er is vers en gezond voedsel in overvloed. Ook een rondje hardlopen na werk is een stuk aanlokkelijker als het nog niet ijskoud en donker is om 6 uur 's avonds.

De zomer is juist hét moment voor goede voornemens!
De zomer is juist hét moment voor goede voornemens! Unsplash

Daarnaast is juli dé maand waarin veel mensen op vakantie gaan. Het perfecte moment om eens na te denken over wat je werkelijk belangrijk vindt én wat je de reinste onzin vindt. Misschien besluit je aan het eind van je vakantie dat je liever je tijd besteedt aan meer boeken lezen, in plaats van je kwaad maken in de sportschool. Kan allemaal.

Verleiding ligt om de hoek

Helaas is juli niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Deze maand zit ook vol verdomd goede redenen om je lijstje met voornemens onaangeroerd te laten liggen. We noemen een zonnig terras met een ijskoud witbiertje en een flinke portie bittergarnituur. Daarom een paar tips voor goede voornemens van coach Amelia Kruse om je goede voornemens wél te laten slagen.

1. Ken jezelf

Goede voornemens werken alleen als ze goed bij je passen. Heel leuk dat je ooit gelezen hebt dat mediteren met kristallen ge-wel-dig goed voor je is, maar wil je dat wel? Past het bij je? Zo niet, begin er dan niet aan en kies iets wat wél bij je past. Wellicht ben jij iemand die liever zijn of haar woede eruit mept tijdens een kickbocksles. Jij kent jezelf het beste, dus wees eerlijk tegen jezelf in je goede voornemens.

Wees eerlijk tegen jezelf in je goede voornemens
Wees eerlijk tegen jezelf in je goede voornemens Unsplash

2. Verander je gewoontes

Oké, je bent van plan te stoppen met roken. Super. Maar waarom rook je eigenlijk? Voor veel mensen is roken een manier om met stress om te gaan, vertelt Kruse. In plaats van gewoon cold turkey te stoppen, is het een goed plan een andere gewoonte aan te leren om deze stress tegen te gaan. Een rondje lopen bijvoorbeeld. Op de lange termijn heeft dit geen grote gevolgen, maar het kan helpen op de korte termijn.

3. Het hoeft niet perfect te gaan

Rome is niet in één dag gebouwd. Je hoeft het niet meteen perfect te doen, als je maar begint. Veel mensen geven hun goede voornemens op, omdat het ze niet meteen helemaal lukt. Staar je niet blind op perfectie, maar begin gewoon. Meer sporten en iets vaker je vrienden zien is ook al winst!

Nou, waar wacht je nog op? Aan de slag!

Oké, misschien morgen dan. Vandaag is het wel héél lekker weer.