Ook zonder groots levensdoel kun je ‘nog lang en gelukkig leven’
Foto van Eva Jinek

Ook zonder groots levensdoel kun je ‘nog lang en gelukkig leven’

Prima ballerina worden, een hond adopteren of de hele wereld afreizen? Niet iedereen heeft één duidelijk levensdoel voor ogen. Maar volgens The Cut kun je zonder doel of droom ook heel gelukkig worden.

Ook zonder groots levensdoel kun je ‘nog lang en gelukkig leven’
Ook zonder groots levensdoel kun je ‘nog lang en gelukkig leven’Iiona Virgin, Unsplash

“Een kennis van me zei laatst dat het feit dat ik geen ‘levensdoel’ heb mijn grootste probleem is”, schrijft Amerikaanse journalist Edith Zimmermann voor The Cut. “Dat was een beetje vreemd om te horen maar ergens ook een opluchting.”

Een levensdoel hebben klinkt misschien goed, volgens de journalist. “Maar wat betekent het eigenlijk?”, vraagt ze zich af. Betekent het hebben van een levensdoel dat je er áltijd al van droomde om anderen te helpen, een gezin te stichten, stinkend rijk te worden, of de ruimte in te varen als astronaut?

Heeft iedereen een doel?

Zimmermann vraagt zich af of de meeste mensen zo’n duidelijk doel in het vizier hebben. En of het bijvoorbeeld ook mogelijk is om af en toe van levensdoel te veranderen. Om erachter te komen typte ze bij Google in: ‘Do most people…’. “De eerste suggesties waren wel geestig”, aldus Zimmermann. “Hebben de meeste mensen… herpes”, was bijvoorbeeld een van de hits.

Maar in haar zoektocht naar wijze lessen over levensdoelen kwam Zimmermann uiteindelijk een aantal interessante theorieën tegen.

1. Passion vs. purpose

Het hebben van een levensdoel lijkt op het eerste gezicht misschien hetzelfde als het hebben van een passie. Toch zit volgens een artikel van Forbes wel degelijk een belangrijk verschil tussen de twee. Waar een passie gebaseerd is op emotie, wordt een levensdoel vaak gebaseerd op rede. Maar of je nou meer een passie voelt of juist een duidelijk doel voor ogen hebt, maakt eigenlijk niet uit. Beide kunnen als een motortje functioneren om je te helpen ergens naar toe te werken.

Passion vs. purpose
Passion vs. purposeMichael Heuser, Unsplash

Zimmermann deed een andere waardevolle ontdekking in een essay van Brad Stulberg. Deze auteur beschrijft een aantal ‘leugens’ die vaak worden verkondigd als het gaat over ‘het vinden van je passie of levensdoel’. “Je vindt je passie niet, die moet je cultiveren”, beargumenteert Stulberg. “Probeer daarom je verwachtingen aan te passen”, stelt hij. “Laat de hoop los om vanzelf te struikelen over iets dat perfect is of naadloos bij jou en en je wensen aansluit. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een passie of doel te ontwikkelen. Dat maakt het leven wel zo interessant.”

2. Hou het op afstand

Het klinkt misschien een beetje treurig om jezelf te distantiëren van je passie of levensdoel, maar volgens Zimmermann heeft het ook z’n voordelen. “Ik hoef er niet van te dromen om een geweldige kunstenaar te worden”, stelt de journalist. “Ik kan er ook gewoon voor kiezen om plezier te halen van een beetje kliederen met een kwast.”

Volgens Zimmermann zit er namelijk wel een klein risico verbonden aan een passie die groots en meeslepend voelt: het risico op teleurstelling wordt dan ook groter. Misschien is ‘vind je passie’ wel het neefje van ‘ze leefden nog lang en gelukkig’, stelt ze. Passies zijn onderhevig aan bepaalde momenten in je leven. Droomde je er vroeger van om dolfijnentrainer te worden, misschien wil je nu liever werken voor een groot reclamebureau. En het zou zomaar kunnen dat je levensdoel over drie jaar wéér is veranderd. Daar is helemaal niets mis mee.

3. Veeg het hele concept van tafel

De meest geruststellende theorie over passies en levensdoelen vond Zimmermann in een blog over breien. Blogschrijver Max Daniels bepleit in een van haar blogs dat het hele concept van het ontdekken van je levensdoel in één veeg van tafel mag. “Misschien bestaat er helemaal geen vastgelegd levensdoel”, schrijft ze. “En misschien hoef je daarom ook niet je kostbare tijd te besteden aan de zoektocht naar een doel.”  

Neem het allemaal met een korreltje zout
Neem het allemaal met een korreltje zoutDanica Tanjutco, Unsplash

In plaats daarvan kun je volgens Daniels beter je tijd besteden aan dingen die je ‘fysieke omgeving’ in stand houden. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaken, werken, de rekeningen betalen. Dan zijn er nog de activiteiten die geen doel dienen behalve het feit dat je er plezier uit haalt, zoals: een film kijken, uitgaan met vrienden. En als het lukt, doe dan ook zo nu en dan activiteiten die zowel een doel dienen als waar je plezier uit haalt. Als je zo naar het leven kijkt, heb je volgens Daniels geen vaststaand levensdoel of alles overstijgende passie nodig. Dus er is ook geen reden om het af te dwingen.

“Misschien moeten we onze levensdoelen zien als een touw met een aantal knopen erin. De ruimte tussen de knopen staat voor de tijd die je nodig hebt om je nieuwe doelen aan te voelen komen”, sluit Zimmermann haar betoog. Benieuwd naar het volledige artikel van The Cut? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
The Cut