Met deze vijf tips overleeft jouw vriendschap de lange afstand
Foto van Eva Jinek

Met deze vijf tips overleeft jouw vriendschap de lange afstand

Met een overvolle agenda is het soms knap lastig om vriendschappen te onderhouden. Laat staan als de vriend(in) in kwestie ook nog eens aan de andere kant van de wereld woont. The Guardian biedt soelaas met tips om zo’n vriendschap in stand te houden.

Met deze vijf tips overleeft jouw vriendschap de lange afstand
Met deze vijf tips overleeft jouw vriendschap de lange afstandGetty

1. Plan vaste afspraken in

Langdurige vriendschappen hebben één belangrijk kenmerk: beide partijen zoeken evenveel contact met elkaar. Dat blijkt uit een onderzoek. Met een drukke planning en verschillende tijdzones is het vinden van een tijdstip om te bellen waarschijnlijk een uitdaging. Maar probeer een tijd te vinden die voor beiden werkt en houd je eraan vast. Misschien eenmaal per week in de trein op weg naar werk of als je de afwas doet.

2. Het hoeft niet altijd 'veel' te zijn

Misschien heb je wel eens het idee dat ieder telefoongesprek met deze vriend(in) diepgaand moet zijn. Je hebt immers als zo weinig tijd met elkaar. Maar dat is een valkuil volgens psycholoog Irene Lavine. Een simpele voice-memo kan soms al genoeg zijn. Het is belangrijker dat je het eens bent over welke manier van communiceren jullie het fijnst vinden. Het sturen van een grappig filmpje doet soms net zo veel voor het behouden van jullie vriendschap als de vraag 'hoe gaat het?'.

3. Probeer elkaar te begrijpen

Er zijn voor beiden partijen verschillende obstakels in deze situatie. De vriend die achtergebleven is moet zich realiseren dat het allemaal niet zo gemakkelijk is voor degene die verhuisd is. Die vriend is waarschijnlijk ontzettend druk met het leven op de rails krijgen in een nieuwe omgeving. Daartegenover staat dat de gevlogen vriend wel rekening moet houden dat de ander zich waarschijnlijk verlaten voelt. "Als dat erkend wordt, zal dit de vriendschap alleen maar ten goede doen", stelt Lavine.

4. Onthoud belangrijke data

De technologie van nu zorgt dat je iedere dag wel een keer contact zou kunnen hebben. Maar dat maakt het des te belangrijker dat je op speciale dagen net wat meer moeite doet. Een verjaardagskaart in plaats van een appje kan een vriendschap al veel goeds doen. En het bijhouden van een boekje met alle belangrijke gebeurtenissen in het leven van je vriend(in) zorgt ervoor dat je altijd attent kan zijn en toch het gevoel hebt dat je dichtbij bent.

5. Face-to-face contact

Het is makkelijk om het gevoel te hebben dat je altijd met elkaar in contact staat. Maar de sleutel tot een goede lange afstandsvriendschap is toch echt dat je moeite voor elkaar moet blijven doen. Dat betekent dus zo nu en dan die lange reis afleggen om elkaar een dikke knuffel te kunnen geven.

Bron: 
The Guardian