Tiny house
Foto van Eva Jinek

Drie dingen die je wilt weten voor je naar een tiny house verhuist

Tiny houses klinken als een rooskleurige oplossing om een einde te maken aan de exploderende huizenmarkt. Lagere kosten en een antwoord op ruimtegebrek. Maar is deze opkomende manier van huisvesting wel écht zo gunstig?

 

Tiny house
Tiny houseGettyimages

Tiny houses zijn sinds een paar jaar een snelgroeiend fenomeen. Het idee kent haar oorsprong in Amerika maar heeft sindsdien ook buiten de Amerikaanse grens gewonnen aan populariteit. Canada, Australië en Engeland gaan mee met de trend. Wat maakt deze huizen zo populair? En heeft deze opkomende woningmarkt ook een keerzijde? Zien we binnenkort in Nederland ook allerlei mini-huizen uit de grond poppen? BBC schrijft erover en vertelt drie opvallende dingen die je nog niet wist over tiny houses.

Minder duurzaam dan het lijkt

Door stijgende huizenprijzen kunnen millennials zich moeilijk een koophuis veroorloven. Veel starters blijven daarom langer hangen in huurhuizen. Voor deze mensen lijkt een tiny house in eerste instantie een veelbelovende oplossing. Toch blijkt de praktijk anders. Veel van deze millennials zien hun toekomst toch liever in een 'gewoon' huis. Dat betekent dat zij relatief snel afstand zullen doen van hun tiny house. Al is de verkoop hiervan echter alles behalve veelbelovend; de waarde van de kleine huisjes daalt in rap tempo. Dat komt voornamelijk doordat de huisjes snel slijten. Niet echt duurzaam dus.

Geen voet aan de grond

Een andere opvallende uitkomst is dat veel tiny house-bewoners zich unsettled voelen. Veel van de huisjes staan namelijk letterlijk los van de grond. Door het huis op wielen te plaatsen, creëren eigenaren een mogelijkheid om wettelijke regulering rondom tiny houses te mijden. Regels en wetgeving rondom de kleine huisjes staat op veel plaatsen nog in de kinderschoenen. Veel landen hanteren strenge regels waardoor deze levensstijl nog niet altijd even toegankelijk is, of wordt gemaakt. Uiteindelijk blijkt het dan toch niet voor iedereen zo rooskleurig.

Minder ruimte, maar niet minder spullen 

Daarbij; we leven in een consumptiemaatschappij. Tiny houses worden door marketeers in deze branche gepresenteerd als een stap naar een duurzamere wereld. Maar is dit wel zo? Een kleinere woning biedt misschien minder ruimte voor spullen, maar dat betekent niet direct een lagere consumptie. Het blijkt dat eigenaren van de kleine huisjes vaak toch extra spullen bewaren. Zoals een van de geïnterviewden in het onderzoek dit noemt: ''The dirty secret of tiny house owners.''

 

Consumptie
ConsumptieGettyimages

Hoewel een kleiner, of zelfs mini, huis klinkt als een duurzame oplossing voor de overvolle huizenmarkt, valt dat in de praktijk toch een beetje tegen. Niet alleen is er ruimte voor verbetering van de huisjes zelf, ook is het belangrijk dat de bewoners hun consumptiegedrag aanpassen aan de beperkte ruimte. Maar wie weet is de wereld er na wat tiny aanpassingen wel bij gebaat!