Eerst duizend andere klusjes doen voor je aan het echte werk begint
Foto van Eva Jinek

Dit is waarom de één alles uitstelt, terwijl de ander niet te houden is

Ben jij een uitsteller? Of heb je alles altijd ver voor de deadline af? The New York Times legt uit waarom de één meteen aan een belangrijke taak begint, terwijl de ander liever eerst z’n vaatwasser uitruimt.

Eerst duizend andere klusjes doen voordat je aan het echte werk begint
Eerst duizend andere klusjes doen voordat je aan het echte werk begintGetty

Uitstelgedrag wordt vaak genoemd in combinatie met één specifieke karaktereigenschap, namelijk: luiheid. Iemand die niet meteen aan een opdracht begint - maar liever de keukenkastjes opnieuw inruimt - moet wel lui zijn, toch? Maar niets is minder waar. Het is immers niet zo dat uitstelgedrag betekent dat je een dutje ligt te doen, je bent misschien wel aan het schoonmaken of de hond aan het uitlaten, iets wat ook moet gebeuren. Maar als het niets met luiheid te maken heeft, waarmee dan wel?

Negatieve emoties

Het uitstellen wordt in onderzoek ook wel ‘zelfpijniging’ genoemd. Wanneer we uitstelgedrag vertonen zijn we ons er namelijk pijnlijk van bewust dat we een andere taak aan het ontwijken zijn en weten we bovendien dondersgoed dat het eigenlijk een slecht idee is. Dr. Sirois: “Het slaat nergens op om iets te doen wat uiteindelijk slechte gevolgen heeft, en toch doen we het. Het chronisch uitstellen van dingen doen mensen omdat ze niet om kunnen gaan met negatieve emoties die gepaard gaan met sommige taken.”

Het is dus niet zo dat je ontzettend slecht bent in het managen van je tijd. Je kunt simpelweg slecht omgaan met de negatieve emoties die een taak oproept, zoals verveling, angst, onzekerheid of frustratie. Dus, als je af wilt van die eeuwige uitsteldrang, lijkt het zaak dat je om leert gaan met die negatieve emoties in plaats van te veel te focussen op de taak zelf.

Alles moét op tijd af

Toch zijn er ook mensen die gezegend zijn met de onweerstaanbare drang om alles op tijd af te hebben. Alhoewel, het líjkt een zegen. In werkelijkheid maakt het je leven niet altijd makkelijker. Het zijn mensen die voor de openingstijd al bij een winkel staan of jaarverslagen het liefst een week vóór de deadline inleveren. Er bestaat een simpele verklaring voor dit gedrag: evolutie. Want als je het laaghangende fruit niet meteen plukt, is het straks misschien weg.

Een andere verklaring is ‘nauwgezetheid’. Onderzoek laat zien dat mensen die alles altijd vroegtijdig af willen hebben niet impulsief zijn. Ze zijn juist rationeel en willen laten zien dat ze bepaalde verantwoordelijkheden kunnen dragen. Maar eigenlijk geven ze zichzelf nergens écht de tijd voor. Deze mensen willen zo graag iets af hebben, dat ze niet stil staan bij de manier waarop ze het doen en of er eventueel een efficiëntere of betere manier is. Er is gevoelsmatig geen tijd om verschillende opties tegen elkaar af te wegen.

Zo zie je maar, of je nu altijd alles op tijd af hebt of chronisch alles uitstelt, het heeft allebei voor- en nadelen. En mocht je nou zo’n chronische uitsteller zijn - geloof ons, wij hebben er ook een handje van - stel jezelf de volgende keer dan eens de vraag waarom je zo opziet tegen een bepaalde taak. Dan kun je die negatieve emoties misschien lekker uit de weg ruimen. In plaats van de troep in je keukenkastjes.

Bron: 
The New York Times
Bron: 
The New York Times