Jaïr Ferwerda: “Niemand wordt succesvol geboren, het is kei- en keihard werken”
Lizzy van Hees
Lizzy van Hees
Online redacteur

Jaïr Ferwerda: "Niemand wordt succesvol geboren, het is kei- en keihard werken"

We kennen hem als politiek verslaggever in Den Haag, maar Jaïr ruilt het Binnenhof voorlopig in voor een andere, wat glamoureuze wereld. Hij gaat op pad met succesvolle ondernemers zoals Joseph Klibansky en Sharon Hilgers. Wat is hun geheim?

Jaïr Ferwerda: “Niemand wordt succesvol geboren, het is kei- en keihard werken”
Jaïr Ferwerda: “Niemand wordt succesvol geboren, het is kei- en keihard werken”

Het idee voor het televisieformat ‘Jaïr in Goed Gezelschap’ ontstond toen de journalist zijn eigen society rubriek had in NRC. “Ik ging elke week naar een feest en daar kwam ik altijd ondernemers tegen”, vertelt hij. Zo werd het zaadje geplant voor een eigen programma over succes én over feestjes. “Dat zijn toch wel de geneugten van het vak”, zegt Jaïr lachend.

De Nederlandse ondernemers nemen Jaïr op sleeptouw in hun wereld. Zowel zakelijk als privé. Zo vliegt hij met kunstenaar Joseph Klibansky naar Londen in de aanloop naar een tentoonstelling. “Daar zie je vervolgens allerlei jetset voorbijkomen”, vertelt Jaïr. “En vervolgens belandden we in een club, die Klibansky voor de gelegenheid had afgehuurd. Dat is best een leuke afwisseling van politiek Den Haag.”

Joseph Klibansky en Jaïr Ferwerda
Joseph Klibansky en Jaïr Ferwerda

Hoewel het verleidelijk lijkt om succesvolle mensen zoals vastgoedhandelaar Cor van Zadelhoff en juwelenkoningin Sharon Hilgers vooral op professioneel gebied te volgen, is de ontspannen kant minstens zo leuk. “Als je vermogend bent, kun je er leuke hobby’s op na houden”, verzekert Jaïr ons.

Zo organiseert Van Zadelhoff jaarlijks een ‘Polo Picknick’ op zijn landgoed aan de Vecht. “De achtertuin staat dan vol met strobalen, waar alle gasten op zitten. Dan wordt er polo gekeken en een glas gedronken.”

Je moet een idee hebben waar je zelf heilig in gelooft

Jaïr Ferwerda

Succes wordt nog wel eens gezien als een vies woord in Nederland. Jaïr: “De clichés zijn waar wat dat betreft. In Amerika en Italië mag je trots zijn op een grote auto en word je gefeliciteerd met succes. In Nederland zijn we toch snel wat achterdochtiger. Veel mensen willen daarom niet met de kop boven het maaiveld uitsteken.” Toch lukte het de redactie om ondernemers te vinden die mee wilden doen. “Het is een positief programma”, aldus Jaïr. “Ik moet alles kunnen vragen - ook over moeilijke onderwerpen - maar de toon blijft optimistisch.”

Soms in onverwachte hoeken

“Als ik één ding heb geleerd”, vervolgt de journalist. “Dan is het wel dat niemand succesvol wordt geboren. Het is echt kei- en keihard werken.” Maar Jaïr heeft er wel een paar waardevolle lessen van de ondernemers geleerd. “Je moet volgens mij een idee hebben waar je zelf heilig in gelooft. En dan vervolgens niet te veel van je pad afwijken en er met volle inzet voor blijven gaan.”

Jaïr en Cor van Zadelhoff
Jaïr en Cor van Zadelhoff

Dan zit succes soms in onverwachte hoeken. Het succesverhaal van Sharon Hilgers is er ook zo een. Ze was voorheen docent Frans, maar besloot een eigen sieradenlijn te beginnen. Diezelfde lijn is nu een imperium met ruim 200 werknemers. “Wij gingen naar een winkelopening in Rotterdam”, aldus Jaïr. “Daar stonden wel duizend gillende meisjes in de rij. En al die meisjes waren stuk voor stuk geïnspireerd door Sharon en haar visie. Om dat vanaf je zolderkamer te bereiken, en met behulp van sociale media zo’n merk neer te zetten, vind ik heel knap.”

Naast Hilgers, Klibansky en Van Zadelhoff krijgt Jaïr ook een kijkje in de ‘voetbalkeuken’ van spelersmakelaar Rob Jansen. Ook vliegt hij met Fokke de Jong naar de VS om te proeven van zijn ‘American Dream’ én staat hij met vastgoedhandelaar Maarten de Gruyter en Roland de Boer op de golfbaan. Al zal hij het jetsetleven binnenkort toch weer in moeten ruilen voor Den Haag…

‘Jaïr in Goed Gezelschap’ is iedere vrijdag te zien op NPO1.