.
Foto van Eva Jinek

Wat wij van 60-plussers kunnen leren over seks (een hele hoop zo blijkt)

Seks alleen iets voor vitale jonkies? Welnee! Uit onderzoek blijkt namelijk dat je seksleven piekt als je  halverwege de 60 bent. Deze zestigers vertellen in The Huffington Post waarom.

Twee zestigers zijn aan het dansen
Pas halverwege je zestigste is je seksleven op z'n bestUnsplash

Als je tv-programma’s als Temptation Island ziet, lijkt het alsof seks vooral iets is voor 20-ers. Maar grote kans deze jongeren helemaal niet zo’n goed seksleven hebben als ze beweren. Datingwebsite Match.com vroeg namelijk aan 5000 Amerikaanse singles van allerlei rangen en standen op welke leeftijd hun seksleven het allerbeste was. En wat blijkt? Voor vrouwen was deze leeftijd niet minder dan 64 jaar en voor mannen zelfs een respectabele 66 jaar!

Toegegeven, het onderzoek is niet helemaal waterdicht. Zo werden er dus alleen mannen en vrouwen ondervraagd die single waren én geeft het alleen een beeld van de Amerikaanse bevolking. Bovendien kan je nog vragen stellen of mensen die hun seksleven he-le-maal niets vinden een dergelijke enquête vol enthousiasme zullen invullen. Maar dat mensen hun seksleven tegen hun pensioenleeftijd beter vinden dan toen ze nog jong en vitaal waren, is natuurlijk een fascinerend gegeven!

Grote kans dat deze jongeren helemaal niet zo’n goed seksleven hebben als ze beweren
Grote kans dat deze jongeren helemaal niet zo’n goed seksleven hebben als ze bewerenPexels

Website The Huffington Post vroeg 60-plussers wat zij hadden willen weten over seks toen ze 20 waren. Ze gaven de volgende tips.

1. Sandra LaMorgese (61): “Vergelijk je seksleven niet met dat van anderen”

“Door het internet is het gemakkelijk geworden om mee te gluren in het seksleven van anderen. En hoewel deze openheid aan de ene kant veel voordelen met zich meebrengt, kan het er ook voor zorgen dat je de druk voelt om de allernieuwste en pikantste dingen te proberen. Onthoud dat elke relatie verschillend is en dat iedereen andere voorkeuren heeft.”

2. Sandra LaMorgese (61): “Goede seks gaat minder om uiterlijk dan om zelfvertrouwen”

“Als je er goed uitziet, geeft dat natuurlijk zelfvertrouwen in de slaapkamer, maar de energie die je meenement is veel belangrijker dan je uiterlijk. Iedereen heeft onzekerheden over zijn uiterlijk. Wanneer je die onzekerheden laat varen en gewoon vol zelfvertrouwen de slaapkamer instapt, zal seks nooit meer hetzelfde zijn.”

3. Joan Price (74): “Verwacht niet dat je partner je gedachten kan lezen, vertel wat je fijn vindt”

“Als een jonge vrouw dacht ik dat mijn partner gewoon zou weten wat ik fijn vindt. Ik had niet genoeg ervaring of zelfvertrouwen om te realiseren dat ik zelf moet communiceren wat ik wil. Telepathie is zwaar overgewaardeerd.”

Je partner kan waarschijnlijk geen gedachten lezen
Je partner kan waarschijnlijk geen gedachten lezenUnsplash

4. Joan Price (74): “Je seksualiteit zal in de loop der jaren veranderen”

“Wat mij opwond toen ik 20 was en wat mij nu opwindt, is totaal verschillend. Om ervoor te zorgen dat je seksleven goed blijft, moet je ruimdenkend zijn en blijven experimenteren. Geniet vooral van deze reis!”

5. Marry Ann Holand (61): “Een goede partner denkt ook aan jou”

“Toen ik jong was, was ik alleen maar bezig om de ander een goede tijd te bezorgen. Alsof mijn plezier er niet toe deed. Op mijn 60ste zie ik hoe achterlijk dat is. Als je partner niet aan jou denkt, ben je niet met de juiste persoon.”

6. Mark Matousek (61): “Niet elke keer hoeft absoluut geweldig te zijn”

“Je moet niet teveel druk leggen op seks. Toen in 20 was, vond ik seks véél belangrijker dan het eigenlijk is. Ik dacht dat mijn relatie alleen goed zou zijn als elke keer dat we seks hadden het geweldig was. Zo leg je veel te veel druk op seks. Je moet het gewoon doen, plezier hebben en zorgen dat je partner zich gewild voelt.”

7. Mark Matousek (61): “Schaam je vooral niet”

“Schaamte is de grootste vijand van goede seks. Wanneer je ouder wordt, realiseer je je hoeveel schaamte je eigenlijk wel niet hebt -van preutsheid tot onzekerheid - en hoe erg deze schaamte je beperkt in je vermogen om van seks te genieten. Nu ik vertrouwen heb in mezelf en me nauwelijks meer schaam, ben ik veel relaxter tijdens de seks.”

Waarom wachten tot je zestigste om deze tips in praktijk te brengen, denken wij dan.

Bron: 
The Huffington Post