Foto: Getty
Foto van Eva Jinek

Vissen kunnen dus depressief zijn (en dat zegt veel over menselijke depressie)

Zwemt je goudvis er de laatste tijd een beetje stilletjes bij? Dan kan het zomaar zijn dat hij depressief is. En volgens wetenschappers kunnen mensen nog heel wat leren van depressies bij vissen.

Foto: Getty
Foto: Getty

Kunnen vissen eigenlijk depressief zijn? Dit vraagt journalist Heather Murphy zich af wanneer ze tijdens haar huwelijksreis een wel hele sombere vis op haar hotelkamer aantreft. De vis genaamd Bruce Lee was waarschijnlijk bedoeld als vrolijke decoratie voor de kamer, maar Murphy werd voornamelijk bezorgd bij het zien van de vis die stilletjes boven de bodem van zijn kom zweefde.

Wat we kunnen leren van vissen zoals Bruce

Nadat de receptioniste haar verzekerde dat er wel degelijk goed voor de vis werd gezorgd, legde Murphy haar vraag neer bij een aantal wetenschappers. Ze vermoedde dat de wetenschappers haar vraag niet serieus zouden nemen, maar wat bleek? De vraag over depressieve vissen is juist hartstikke relevant.

Mens en vis verschillen minder dan je denkt

Niet alleen kunnen vissen wel degelijk depressief worden. Wetenschappers zien vissen zelfs als ideaal rolmodel voor het ontwikkelen van antidepressiva. Recent onderzoek wijst uit dat het cognitieve verschil tussen mens en vis veel kleiner is dan veel mensen vermoeden. Volgens bioloog Julian Pittman komen de neurochemie van mens en vis ‘angstaanjagend veel’ met elkaar overeen.

Als een vis in het water

Pittman doet onderzoek naar nieuwe antidepressiva aan de Universiteit van Alabama. Hiervoor worden kleine zebravissen gebruikt die tekenen van depressie vertonen. Deze vissen worden vervolgens met een licht antidepressiemiddel overgeplaatst naar een nieuwe kom. Als de vis na vijf minuten voornamelijk in de onderste helft van het aquarium blijft zwemmen, dan is hij depressief. Zwemt hij in juist meer in de bovenste helft, dan is er geen sprake meer van depressie.

Bij vissen is depressie meteen zichtbaar

Vissen zijn dus perfect voor onderzoek naar depressiviteit, omdat ze overduidelijk laten zien of ze depressief zijn of niet. Daarom kan de werkzaamheid van de medicijnen zo goed getest worden op vissen. Maar, vragen critici zich af, kan je wel echt depressie meten bij dieren? Ze kunnen je tenslotte niet vertellen hoe ze zich voelen. Maar volgens Pittman, kun je bij vissen heel goed zien dat ze ‘teruggetrokken’ zijn, net als bij mensen die kampen met depressie. Mensen met een klinische depressie vertonen een soortgelijke teruggetrokkenheid. Ze vinden niets meer interessant en reageren minder op prikkels vanuit hun directe omgeving.

Hoe je ervoor zorgt dat Bluppie niet depressief wordt

Er zijn veel trucjes om je vis te behoeden van een depressie. Heb je bijvoorbeeld een goudvis? Deze raakt snel verveeld. Probeer je vis dus uit te blijven dagen door steeds nieuwe dingen toe te voegen of veranderen aan zijn kom. Dit neemt stress weg en zorgt juist voor een toename in hersencapaciteit. Bovendien is het belangrijk dat je vis zwemt in water waar voldoende zuurstof in zit. En de mentale gesteldheid van je vis kan ook nog eens baten bij genoeg ruimte om op ontdekking uit te gaan.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen voor je depressieve vis? Lees het artikel uit the New York Times via de link hieronder:

20 oktober 2017 15:15
Bron: 
The New York Times