Vrouw lacht
Foto van Eva Jinek

Deze razendpopulaire cursus aan Yale leert jou hoe je écht gelukkig wordt

Dit is de allerpopulairste course in de geschiedenis van Yale. En drie keer raden waar hij over gaat: hoe word je écht gelukkig? Lees hier de belangrijkste lessen.

Vrouw lacht
Geluk is niet iets wat je zomaar vindtUnsplash

Iedereen wil natuurlijk graag gelukkig zijn. Toch lukt dat lang niet iedereen. Laurie Santos, hoogleraar psychologie aan Yale University, merkte dat haar studenten er ook vaak wat sipjes bij liepen. Ze besloot daarom een vak te maken over geluk, en hoe je gelukkig wordt. In no time zat het college stampend vol. En nu is het met 1200 studenten per semester het populairste vak in de geschiedenis van Yale. Adam Sternberg van The Cut volgde het vak en schrijft over de belangrijkste lessen.

Santos wil met haar cursus niet alleen de oorzaken van geluk -of ongeluk- laten zien maar haar studenten juist ook de handvatten geven om hier iets aan te te doen. Ze doet dit aan de hand van de volgende drie thema’s.

Collegezaal vol studenten
In no time zat de cursus van Santos stampvolUnsplash

1. Zo werkt geluk

Als je wilt weten hoe jij zelf gelukkiger kan worden is het allereerst is het belangrijk om uit te zoeken wat geluk nou eigenlijk is. Want denk jij dat jou gelukkiger zal maken? Waarschijnlijk kan je een lange lijst maken van dingen die jou écht gelukkiger zullen maken. Grote kans dat het  iets is in de trant van een nieuwe baan, een wereldreis maken of eindelijk een relatie krijgen met die persoon waar je al zo lang een oogje op hebt.

Helaas pindakaas, dit is allemaal fout. Want ook al denken je hersenen misschien dat dit je gelukkiger maakt, dit gebeurt hoogstwaarschijnlijk niet. En dit komt omdat zaken als geld, spullen en tripjes alleen je omstandigheden veranderen. Om te snappen waarom dit uitmaakt moeten we een kijkje nemen in ons brein.

Geluk in je brein

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op je geluk. Sonja Lyubomirsky, een psycholoog aan de University of California, heeft dit onderzocht. Zij ontdekte dat ons geluk voor 50% bepaald wordt door onze genen, voor 40% door je mindset, en slechts voor 10% door je omstandigheden.

We zien de échte oorzaak van geluk over het hoofd

Sonja Lyubomirsky, een psycholoog aan de University of California

“De dingen waarvan we denken dat ze een enorme impact hebben op ons geluk maken in werkelijkheid, volgens wetenschappelijk onderzoek, maar weinig uit,” schrijft Lyubomirsky. “Dit terwijl we de écht redenen van geluk, onze mindset, vaak over het hoofd zien.“ Dit geldt overigens alleen als je wel in je  basisbehoeften kan voorzien. Als je dakloos bent en hongerig onder een brug slaapt, gaat dit niet op.

2. Geld maakt maar een beetje gelukkig

Oké, om gelukkig te zijn heb je dus in ieder geval genoeg geld nodig voor je basisbehoeftes. Maar hoeveel geld maakt dan gelukkig? Nou dat kunnen we je vertellen: 75.000 dollar per jaar (in Amerika dan). Daniel Kahneman en Angus Deaton, winnaars van de Nobelprijs voor de economie, hebben dit onderzocht. Tot dit bedrag wordt je gelukkiger naarmate je meer verdient, daarna heeft geld geen merkbaar effect meer op je geluksniveau.

Een grote stapel geld
Geld kan je maar tot een bepaald punt gelukkig makenUnsplash

Tijd is veel belangrijker

In onze maatschappij wordt geld dus vaak overschat, iedereen wil immers altijd meer. Tijd wordt daarentegen vaak onderschat. En dat is eigenlijk best gek. We zullen namelijk nooit meer dan 24 uur per dag hebben, terwijl je theoretisch gezien oneindig veel geld kan verdienen. Toch wordt een overvloed aan geld gezien als een statussymbool terwijl een overvloed aan tijd iets is om je voor te schamen. Want in de westerse maatschappij staat druk zijn gelijk succes.

Zonde, want uit onderzoek blijkt dat juist extra vrije tijd je veel gelukkiger maakt dan extra geld of spullen. Santos besloot dit te testen in haar klas. Toen de studenten kwamen opdagen hing er een briefje op de deur: ‘Geen les vandaag: je hebt één vrij uur’.  Enige voorwaarde was dat ze het uur niet met werk mochten vullen, ze moesten iets leuks gaan doen. Een student was hier zo door overdonderd dat ze moest huilen.

3. Zo wordt je gelukkiger

We weten nu dus dat geluk grotendeels bepaald wordt door je mindset en dat vrije tijd belangrijker is dan geld. Maar er zijn ook trucjes die je kan gebruiken om gelukkiger te worden. Je kunt je brein programmeren om meer open te staan voor geluk.

Je kan bijvoorbeeld een geluksdagboek bijhouden voor een week. Hierin schrijf je alles waar jij dankbaar voor bent en waar jij gelukkig van wordt. Zo krijg je een beter beeld van waar jij nu écht gelukkig van wordt. Daarnaast is het volgens Santos goed om een lijst te maken met wat jouw krachten precies zijn. Zo kan je voorkomen dat je teveel energie steekt in dingen waar je uiteindelijk niet gelukkig van zal worden. Goed nieuws, ook  slapen is erg belangrijk. Als je een week lang elke dag meer dan zeven uur slaapt, zal je je waarschijnlijk al een stuk gelukkiger voelen.

Uiteindelijk gaat het allemaal om het trainen van je brein. Want geluk is volgens Santos niet iets dat je vindt, maar een mindset die je moet cultiveren. Aan de slag dan maar!