Patrick Stuurman heeft helse pijnen
Foto van Eva Jinek

Als je leven volledig overgenomen wordt door chronische pijn

In Nederland hebben bijna drie miljoen Nederlanders dagelijks te maken met een vorm van chronische pijn. Voor sommigen, ongeveer 300.000,  is deze pijn zo ernstig dat het hun leven volledig beïnvloedt. Een van deze patiënten is de 41-jarige Patrick Stuurman, die sinds een galblaasoperatie lijdt aan chronische zenuwpijn. Patrick is te zien in de documentaire ‘Helse Pijn’. 

Still from video

Helse pijn

“Sla heel hard met een hamer op je vinger en dat factor tien. Dat voel je de godganse dag,” zo beschrijft Patrick de helse pijnen waardoor voor hem een normaal dagelijkse leven niet meer mogelijk is.  Hij kan bijna niks meer. Omdat hij van de pijn niet kan liggen, zit hij 24 uur per dag in een stoel. Hij slaapt weinig, doet slechts af en toe een hazenslaapje. Ook kan Patrick al negen maanden niet meer eten. Dat doet hij via een rugzak. Zijn gezin staat hierdoor onder druk. “Alles staat in het teken van waar ik last van heb.” 

Complicatie met heftige gevolgen

Sinds een galblaasoperatie lijdt Patrick aan deze chronische zenuwpijn. Een complicatie bij een normale, bijna doorsnee operatie, waardoor zijn lichaam in een bepaalde pijnprikkel is blijven hangen. En die pijn is stelselmatig uitgebreid.

Het komt vaker voor

Julianka Teodorczyk, pijnspecialist bij het AMC, vertelt  dat er bij chronische pijn vaak sprake is van een zenuwbeschadiging. “Dat kan, net zoals bij Patrick, komen door een operatie, vaak met een gecompliceerd verloop daarna, met een bloeding of een ontsteking bijvoorbeeld.” Iets wat volgens haar vaker voorkomt dan de meeste mensen denken. “Ongeveer 10 procent heeft één jaar na een operatie nog last van pijnklachten. Dat is toch een aanzienlijk aantal.”

De scherpen kanten eraf halen

Gelukkig is Patrick momenteel in goede handen. Samen met een groep gerenommeerde pijnspecialisten van het AMC probeert Julianka door middel van neurostimulatie de pijn van Patrick onder controle te krijgen. Sinds kort is Patrick namelijk in het bezit van een neurostimulator, een kastje dat in zijn lichaam is geïmplanteerd. Dat moet de scherpe kanten van zijn pijn er min of meer afhalen.

De neurostimulator
De neurostimulator

Zo werkt het

Volgens Julianka is het inbrengen van zo’n kastje een relatief kleine operatieve ingreep. “Eerst vindt er een voorbereidend onderzoek plaats om te onderzoeken welke zenuwen precies gestimuleerd worden. Dan plaatsen we een aantal draden in de buurt van het ruggenmerg, die onderhuids gekoppeld worden aan een batterij. Die batterij geeft stroom aan bepaalde elektrodes op bepaalde contactpunten die op die draad zitten. Zo kun je die pijn inruilen van prettige tintelingen.”

Niet voor iedereen

Volgens Julianka is deze ingreep echter niet voor iedereen weggelegd. Er is slechts een klein aantal mensen dat voor zo’n kastje in aanmerking komt. “Normaal gesproken wordt er eerst met medicijnen gewerkt of door prikken om bepaalde pijnblokkades te creëren. Ook kan er neurostimulatie plaatsvinden in de simpele vorm, namelijk aan de buitenkant van het lichaam. Pas als het technisch kan, qua locatie in het lichaam en als iemand het ook wil, want er zitten ook wat leefregels vast aan het kastje, doen we deze ingreep.”

Patrick Stuurman
Patrick Stuurman

Het kastje helpt

Door het kastje zegt Patrick qua pijnverlichting nu op een drie te zitten op een schaal van tien. Maar ze zitten volgens hem -in een opbouwende fase-, wat zoveel betekent dat “het langzaam opgeschroefd gaat worden tot er een plateau ontstaat. Wat de eindprognose wordt weten de specialisten nog niet.  Dat is afwachten.” Maar Patrick voegt eraan toe dat hij wel realistisch moet blijven over wat er in dit leven nog voor hem is, en dat is op dit moment echt niet veel. Als het kastje uiteindelijk toch geen wezenlijke oplossing biedt wil Patrick echt geen jaar of langer doorgaan. 

Tijd om pijn serieus te nemen

Met zijn verschijnen bij Jinek wil Patrick laten zien dat er wel degelijk iets heftigs aan de hand is met mensen die lijden aan vreselijke pijnen. Omdat je aan de buitenkant niks ziet, geloven mensen namelijk niet hoe dramatisch slecht het met hen gesteld is.  “Waarom maak je je druk, het zit tussen je oren. Dat soort dingen krijg je te horen, niet alleen van de mensen om je heen, maar ook van artsen die mijn klachten niet serieus nemen.“ Het wordt volgens hem tijd dat pijnpatiënten serieus genomen worden.

Bekijk hier de documentaire ‘Helse Pijn’