a
Foto van Eva Jinek

Waarom iedereen dit feministisch pamflet uit 1915 zou moeten lezen

“Waarom wij tegen mannenkiesrecht zijn”. Ruim 100 jaar geleden schreef Alice Duer Miller dit satirische maar oh zo rake pamflet waar je in 2018 nog steeds van smult. Laat je inspireren door de feministen van weleer!

In de eerste feministische golf vochten vrouwen voor iets waar we ze nog steeds elke dag voor mogen bedanken: het vrouwenkiesrecht.
In de eerste feministische golf vochten vrouwen voor iets waar we ze nog steeds elke dag voor mogen bedanken: het vrouwenkiesrecht.

Tegenwoordig kunnen vrouwen stemmen, gaan ze naar de universiteit, hebben ze het recht op een eigen bankrekening en zo kunnen we nog wel een poosje doorgaan. Sterker nog, het voelt bijna raar om deze verworvenheden neer te pennen anno 2018. Want natúúrlijk hebben vrouwen die rechten. Maar soms is het geen slecht idee om even stil te staan bij het feit dat we op de schouders van reuzen staan. Of reuzinnen in dit geval.

In de eerste feministische golf vochten vrouwen namelijk voor iets waar we ze nog steeds elke dag voor mogen bedanken: het vrouwenkiesrecht. In engelssprekende landen werden deze vrouwen Suffragettes genoemd. Maar deze Suffragettes en hun ideeën werden nou niet direct met open armen ontvangen. De notie dat vrouwen een eigen wil hebben los van die van hun echtgenoot was op dat moment nog vrij radicaal te noemen.

Alice Duer Miller
Alice Duer Miller

Toch zetten deze vrouwen onvermoeid door. Ze voerden actie, schreven pamfletten en kregen het uiteindelijk voor elkaar dat vrouwen ook naar de stembus mochten gaan. Eén van deze Suffragettes was Alice Duer Miller.

“Waarom we tegen mannenkiesrecht zijn”

Alice Duer Miller was een schrijver en dichter die niet vies was van wat politiek geëngageerd werk. Ze verwierf bekendheid als voorvechter van de Suffragette-beweging door een serie satirische gedichten te schrijven die werden gepubliceerd in The New York Tribune. Onder de titel ‘Are Women People’ publiceerde ze het ene rake pamflet na het andere. Haar allerberoemdste werk werd het korte pamflet ‘Why We Oppose Votes For Men’, ofwel ‘Waarom we tegen het mannenkiesrecht zijn’.

Het gaat als volgt:

Why We Oppose Votes For Men

1. Because a man’s place is in the army.

2. Because no really manly man wants to settle any question otherwise than by fighting about it.

3. Because if men should adopt peaceable methods women will no longer look up to them.

4. Because men will lose their charm if they step out of their natural sphere and interest themselves in other matters than feats of arms, uniforms and drums.

5. Because men are too emotional to vote. Their conduct at baseball games and political conventions shows this, while their innate tendency to appeal to force renders them particularly unfit for the task of government.

– Alice Duer Miller, 1915

De originele print van 'Why We Oppose Votes For Men'
De originele print van 'Why We Oppose Votes For Men'The New York Tribune

Lastercampagne

De ironie spat er natuurlijk vanaf, maar dat was destijds nodig. Alice Duer Miller en haar kornuiten vochten namelijk niet alleen voor het vrouwenkiesrecht, maar ook tegen een heftige lastercampagne tegen de Suffragette-beweging.

In posters en pamfletten werden deze vrouwen afgeschilderd als heksen, slechte moeders, demonische echtgenoten en ga zo maar door.

Poster tegen Suffragettes
Poster tegen SuffragettesFlashbak
Poster tegen Suffragettes
Poster tegen SuffragettesFlashbak
Poster tegen Suffragettes
Poster tegen SuffragettesFlashbak

Ook vrouwen waren tegen

Maar het waren niet alleen mannen die zich fel verzetten tegen de Suffragettes. Groepen zoals de National Association Opposed to Women’s Suffrage waren ook tegen het vrouwenkiesrecht. Waarom? Nou, dat legde ze in 1894 als volgt uit:

“Omdat onze vaders, broers, echtgenoten en zonen ons al vertegenwoordigen bij de stembus. Onze vaders en broers houden van ons; onze echtgenoten zijn onze keuze en wij zijn samen één, onze zonen zijn wat wij van ze maken. We zijn er tevreden mee dat ze ons representeren op de maisvelden, op het slagveld én bij de stembus.”

Bedankt, Alice!

Het is vandaag precies 76 jaar geleden dat Alice Duer Miller overleed, en daarom een mooi moment om stil te staan bij het geweldige werk dat zij samen met alle feministen van de eerste golf heeft verzet.

Want naast dat dit pamflet heerlijk gniffelen is, is het ook belangrijk om te beseffen dat het destijds maar wat nodig was om door middel van humor de absurditeit van de situatie uit te leggen. Ook hedendaags is dat nog steeds best fijn.