Sexy Japanse vaders ruilen het kantoor in voor het opvoeden van hun kinderen.
Foto van Eva Jinek

In Japan veranderen sexy vaders de aloude rolpatronen binnen het gezin

Ze gaan samen op avontuur en hebben matchende outfits. Deze Japanse vaders ruilen het kantoor in voor het opvoeden van hun kinderen. De BBC nam een kijkje in het leven van de ikumen, de term voor hippe, sexy Japanse vaders.

Sexy Japanse vaders ruilen het kantoor in voor het opvoeden van hun kinderen.
Sexy Japanse vaders ruilen het kantoor in voor het opvoeden van hun kinderen.Gettyimages

We hebben ze niet dagelijks in handen, maar sla een Japans dagblad of tijdschrift open en grote kans dat er een soort van nieuwe superheld te voorschijn komt. Ze glimlachen tevreden, en ogen zeer begripvol en sympathiek. We hebben het over de ideale vaders in Japan: de ikumen.

De ikumen

Volgens de BBC is de term een combinatie van het woord ikuji (kinderopvang) en ikemen (hunk). De ikumen staan in schril contrast met de aloude Japanse stereotypering van vaders, het idee dat vaders voornamelijk verantwoordelijk zijn voor het gezinsonderhoud, de centen dus.

Het begrip ikumen werd al in de jaren 2000 door reclamemakers bedacht en in 2010 handig ingezet door de Japanse minister van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn. Zijn nationale Ikumen-project werd in het leven geroepen om een grotere betrokkenheid aan te moedigen van de vader in het gezinsleven.

Het project roept vaders op meer betrokken te zijn in het gezinsleven
Het project roept vaders op meer betrokken te zijn in het gezinslevenGettyimages

Het idee sloeg al snel aan en vandaag de dag is ikumen overal in de Japanse cultuur terug te zien. Maar vertegenwoordigt deze trend echt een aanzienlijke vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid? Of staan de Japanse moeders nog steeds het gros van hun tijd achter het aanrecht? Dat zocht de BBC uit.

Het vaderschap verandert

Voor het Ikumen-project was het perfecte Japanse vaderfiguur vooral druk met geld verdienen. Deze soort vaders, ook wel de 'salarymen', waren toegewijd aan hun bedrijf, maakten enorm lange dagen en waren puur gefocust op het beklimmen van de carrièreladder. "De volledige toewijding aan iemands werk vertegenwoordigde de apotheose van mannelijkheid", schrijft Hannah Vassallo, een antropologisch onderzoeker voor het boek Cool Japanese Men.

De Ikumen-campagne heeft wat dat betreft effect gehad op het dagelijkse gezinsleven van de Japanners. Zo zegt Brigitte Steger, redacteur van het boek Cool Japanese Men: “Je ziet met name in de weekenden steeds meer vaders die met hun kinderen op stap zijn. De relaties tussen kinderen en hun vader lijken beter geworden. Toch lijken de veranderingen traag te gaan.”

Japanse vrouwen hebben hun twijfels

Het project heeft echter heel wat kritiek te verduren gehad. Veel vrouwen vinden het namelijk frustrerend dat mannen gezien worden als helden wanneer zij meer verantwoordelijkheden op zich nemen die wat hen betreft gewoon horen bij het ouderschap.

 Ze gaan samen op avontuur en hebben matchende outfits
Ze gaan samen op avontuur en hebben matchende outfitsGettyimages

Ze waarderen de zorgzame vaders enorm en hebben bewondering voor hun beslissing om het anders te doen, maar waar waarom krijgen vrouwen niet evenveel waardering voor hun eindeloze inspanningen? Het officiële handboek van het Ikumen-project presenteert namelijk nog steeds de moeder als de primaire verantwoordelijkheid voor de kinderen, voor de mannen is kinderopvang louter een bonus.

De ikumen-burn-outs

Sommige mannen klagen inmiddels over de ‘ikumenziekte’. Ze bedoelen hiermee de uitputting door het voldoen aan de hoge verwachtingen op het werk én thuis. Veel van de mannen zijn daarbij bang dat hun toegewijde vaderschap ten koste gaat van hun kansen op de arbeidsmarkt. Zeker wanneer zij werkzaam zijn voor een werknemer van de oude garde die nog weinig weet heeft van het Ikumen-project. In feite dus dezelfde zaken waar werkende moeders al jaar en dag mee dealen.

Hoewel het project een stap in de goede richting is naar meer gendergelijkheid, blijft Japan  volgens de Organisation of Economic Co-operation and Development’s nog steeds erg laag in de rangschikking van gendergelijkheid op de werkvloer. Nog genoeg werk aan de winkel voor de ikumen dus!

Benieuwd naar het artikel dat de BBC schreef over de ikumen? Lees het hieronder.

Bron: 
BBC