Chizki Loonstein over hoogslaper Leen Bakker
Foto van Eva Jinek

Waar het mis ging met de hoogslaper-actie van Leen Bakker

Zo’n 3.000 mensen bestelden dit weekend op de website van Leen Bakker de ‘Hoppekids halfhoogslaper Fairytale Knight’ voor slechts 24,95 euro in plaats van 319 euro, de originele prijs. Leen Bakker laat weten dat het hier om een systeemfout ging. “Het was nooit onze bedoeling dit product voor zo’n extreem lage prijs aan te bieden.” De gedupeerden krijgen het geld teruggestort en ontvangen een korting van 40 procent op alle hoog-, halfhoog en middenslapers. Maar juridisch adviesbureau Aliter Melius laat het er niet bij zitten. 

Still from video

700 gedupeerden

Chizki Loonstein van Aliter Melius vertelt dat hun website gecrasht is vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen: “De teller is blijven steken op 700 klanten, het gaat over 2000 bedden. Sommigen koopjesjagers hebben namelijk meer dan één bed besteld.” Op de Facebookpagina van Jinek meldden zich verschillende mensen met een bijstandsuitkering die dachten eindelijk hun kinderen iets te kunnen geven en hen nu toch moeten teleurstellen. Het lijkt op een luxeprobleem, maar het betreft vooral mensen met weinig geld. 

Te mooi om waar te zijn

Maar hadden deze mensen niet kunnen veronderstellen dat de aanbieding van deze spotgoedkope bedden ‘te mooi was om waar te zijn?' Leen Bakker staat er volgens Loonstein om bekend dat ze producten soms voor bodemprijzen verkopen. Deze aanbieding was dus niet zo buitenproportioneel. Daarnaast is 'te mooi om waar te zijn' geen juridische reden om een tot stand gekomen koopovereenkomst eenzijdig te kunnen ontbinden met het simpele bericht: 'je krijgt het geld terug gestort en je krijgt een kortingscoupon voor een volgende aankoop', wat Leen Bakker heeft gedaan. "Er is namelijk een aanbod geweest van een product, dat aanbod is geaccepteerd door de klant en daardoor is er een rechtsgeldige koopovereenkomst tot stand gekomen."

Een beetje lacherig

Opmerkelijk is daarnaast dat Leen Bakker na die mededeling meteen opnieuw met dezelfde hoogslaper ging stunten. Hij werd weer voor precies diezelfde bodemprijs aangeboden. Dat deed het bedrijf door middel van een nieuwsbericht waarin stond: "Onze aanbeveling voor jou:  'de Hoppekids halfhoogslaper Fairytale Knight'  voor 24,95 euro". Wat moeten we hier nu van denken? Eva lacherig: "Als je daar die 40% korting aftrekt kom je dus op 16 euro uit."

Is het een strategie?

Maar goed. Leen Bakker maakt wel vaker fouten in hun advertenties. Ooit werd er bijvoorbeeld een hoogslaper aangeboden voor 99.000 euro. Die is natuurlijk niet zoveel verkocht als dit 'sprookjesbed'. Volgens Loonstein werd voor deze extreem dure hoogslaper echter niet zoveel reclame gemaakt op zoveel verschillende plekken als dit keer het geval is. Loonstein veronderstelt dan ook echt een strategie. "Het is niet de eerste keer dat de internetgigant mensen op slinkse manieren naar hun website lokt, hopende dat ze niet alleen die hoogslaper kunnen verkopen, maar daarnaast ook beddengoed en ander zaken."

Hoop op een goede afloop

Loonstein vertelt dat ze op 31 juli overleg hebben gehad met de advocaat van Leen Bakker om te kijken of ze er zonder rechtszaak uit kunnen komen. Vooralsnog is dat niet gelukt. Maar hij heeft goede hoop. Komen ze niet een overeenkomst? Dan maken ze alsnog de gang naar de rechter om de regeling en de afspraken daaromtrent af te dwingen.