Foto: ANP
Foto van Eva Jinek

Waar de drie grootste banken van Nederland jouw geld aan uitgeven

Misschien had je al een vermoeden, maar nu kan je er niet meer omheen. Dit doen grote Nederlandse banken met jouw geld. En grote kans dat jij daar niet helemaal achterstaat.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ooit stilgestaan bij wat de bank met jouw spaargeld doet? Veel mensen hebben geen idee dat hun bank investeert in megastallen, fossiele brandstoffen en kernwapens. En dat is best zorgwekkend aangezien wij wel degenen zijn die deze zaken zo onbewust financieren.

Lisa Stel zocht voor  Bedrock uit waar de grootste Nederlandse banken nu eigenlijk ons zuurverdiende spaargeld aan uitgeven. En of haar eigen bank, de Rabobank, eigenlijk nog wel bij haar idealen past, ze is namelijk veganist.

Foto: ANP
Foto: ANP

Ze neemt als eerst de drie grootste van ons land onder de loep: ING, Rabobank en ABN AMRO. Dit zijn haar uitkomsten.

ING, daar red je geen varkenslevens mee

Uit onderzoek van Varkens in Nood blijkt dat ING een grote financier is achter de beruchte boer Adriaan Straathof. Deze boer bezit achttien megastallen en is al een aantal keer in het nieuws geweest vanwege grote branden door gebrek aan brandveiligheid in zijn stallen. De boer heeft zelfs al een verbod gekregen om zijn werkzaamheden uit te voeren in Duitsland.

Naast de investering in megastallen constateert Greenpeace dat ING ook plannen heeft om in een nieuwe kolencentrale op West-Java te investeren. Zoals je misschien wel weet, richten kolencentrales grote milieuschade aan. Bovendien kan ING nog veel stappen zetten op het gebied van klimaatverandering en dierenwelzijn, stelt de Eerlijke Geldwijzer.

Bron: Eerlijke Geldwijzer
Bron: Eerlijke Geldwijzer

Rabobank maakt het kleine boeren moeilijk

Volgens dit onderzoek uit 2014 van onderzoeksbureau Profundo is Rabobank wereldwijd de grootste investeerder in de vee- en vleesverwerkende sector. De ‘boerenbank’ maakt het kleine boerenbedrijven in Nederland extra moeilijk het hoofd boven water te houden. Dat komt doordat zij miljoenen investeert in grote vleesverwerkingsbedrijven in het buitenland, waaronder in Thailand en China.

Rabobank investeert (net als de meeste Nederlandse banken) ook in kernwapenproducenten. En op de schaal van de Eerlijke Geldwijzer scoort deze bank ook slecht op het gebied van klimaat en bosbouw.

ABN AMRO is hard voor het klimaat

Uit het praktijkonderzoek ‘Banken ondermijnen de toekomst’ (2015) blijkt dat ABN AMRO een grote investeerder is in fossiele brandstoffen. De bank scoort daarnaast ook heel laag op het gebied van klimaat en visserij. In het beleid van ABN AMRO staan namelijk geen criteria omtrent overbevissing en bijvangst.

Dat komt er grof gezegd op neer dat het de bank niet uitmaakt of de visserij waar ze in investeert een duurzaam beleid heeft of niet. De bank is daarnaast niet transparant over de bedrijven waarin zij investeert.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Zo kan het ook

In haar zoektocht komt Lisa gelukkig ook twee banken tegen die het geld van de consument wel op een duurzame manier investeren. Je raadt het misschien al. Dat zijn ASN Bank en Triodos Bank.

ASN Bank: de grootste duurzame bank van Nederland

ASN Bank is onderdeel van de Volksbank en tevens de grootste duurzame bank van Nederland. ASN investeert in duurzame energie en heeft als doel om in 2030 geheel klimaatneutraal te investeren. 2030 is natuurlijk nog ver weg, maar het feit dat ze hier bewust naar toe werken is al een hele prestatie!

Helemaal onafhankelijk, die Triodos Bank

In tegenstelling tot ASN Bank is Triodos Bank een compleet onafhankelijke bank. Deze bank investeert in duurzaamheidsprojecten omtrent energie, vastgoed en milieutechnologie. Bovendien is Triodos nu 100% klimaatneutraal als het gaat om hun gebouwen en kantooractiviteiten, wat inhoudt dat ze haar CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door credits te kopen van ‘Climate Neutral Group’. Deze worden vervolgens weer geïnvesteerd in projecten in ontwikkelingslanden.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Nog niet helemaal ideaal

Volgens de eerlijke bankwijzer scoort Triodos ook op bijna alle thema’s goed. Maar omdat de bank nog redelijk klein is, is het nog niet mogelijk om een creditcard te koppelen aan je rekening.

Geen enkele bank is 100% goed of 100% fout. Maar wij raden je zeker aan om eens te achterhalen of jij en je bank qua investeringen wel op een lijn zitten. Lisa is uiteindelijk overgestapt naar Tridos Bank. Lees hieronder haar hele verhaal.

Bron: 
Bedrock