eva in een kersttrui
Foto van Eva Jinek

Wat er achter die kersttrui zit die iedereen draagt (ja, Eva ook)

Je ziet hem dezer dagen vast wel voorbij komen: de groene of rode kersttrui met winterse toeters en bellen. Of je hem nu vol trots draagt of verafschuwt, we kunnen niet ontkennen dat het fenomeen langzaam is geïntegreerd in onze kersttraditie. Maar waar komt dit pareltje - of gedrocht - eigenlijk vandaan?

Eva in een kersttrui
Eva in haar kersttruiPim van Boesschoten

Allereerst, vergeet hem niet uit de kast te halen, want op 14 december is het - jawel - Foute kersttruiendag! De roots van deze ‘feestdag’ liggen in Canada, waar Chris Boyd en Jordan Birch begin 2000 voor het eerst een Ugly Christmas Sweater Party organiseerden voor het goede doel, zo schrijft De Volkskrant. Boyd werd tijdens zijn werk in een bejaardentehuis geïnspireerd door de mode van de ouderen; Birch had een tante die altijd zoetsappige kersttruien droeg. De toon was gezet.

Het idee? Geld inzamelen voor de Make a Wish Foundation door middel van heel veel drinken en lekker lachen om elkaars belachelijke outfits. Het werd een succes en ze richtten de ‘Now That’s Ugly Society’ op. Hiermee hoopten ze meer geld in te  zamelen voor goede doelen zoals Save The Children. Zo veranderde een grapje in een wereldwijde trend: via de VS en Engeland werd de kersttrui ook steeds meer ‘een ding’ in Europa, en heeft inmiddels vrijwel iedereen een exemplaar ergens achter in de kast liggen.

Maar de trui kent ook al een geschiedenis voor de Canadezen ermee aan de haal gingen. In de jaren vijftig was het in de VS niet meer dan normaal om tijdens de feestdagen een kersttrui te dragen - hoogstens een beetje braaf. In de jaren tachtig werd het fenomeen meer gezien als iets voor oude mensen. En vanaf de jaren negentig was de trui vrijwel door iedereen afgeschreven. Tot de komst van Birch en Boyd dus. Al deed Colin Firth ook zeker een duit in het zakje met zijn fameuze rendiertrui in Bridget Jones’ Diary.

Renée Zellweger en Colin Firth in Bridget Jones' Diary
Renée Zellweger en Colin Firth in Bridget Jones' DiaryYouTube

En zo kwam de kersttrui weer tot leven. De winkels hangen er nog altijd vol mee en ook het filantropische motief van ‘goed doen in een foute trui’ leeft ook nog steeds. In Nederland is ‘Foute kersttruiendag’ namelijk ook verbonden aan Save The Children. Met de opbrengst van de acties - georganiseerd door foute kersttruiendragers - halen ze geld op voor kinderen in nood.

Al kun je volgens De Volkskrant wel je vraagtekens zetten bij de milieu- en kindvriendelijkheid van de massale kersttruienproductie. De krant betoogt daarom dit jaar voor een mooie (en dure) kersttrui te kiezen, die wél lang meegaat. Welke trek jij aan?
 

Bron: 
De Volkskrant