Erik van Muiswinkel en Jasmijn Kester
Foto van Eva Jinek

"School is een 19e eeuwse uitvinding, het is niet meer van deze tijd"

Op 27 juni werd er bij 6.000 basisscholen één uur gestaakt. Docenten willen meer salaris en minder werkdruk. Ook cabaretier Erik van Muiswinkel en rector Jasmijn Kester willen dat het onderwijs verandert. Ze vertellen ons hun visie.

Still from video

Tijd voor grote veranderingen

Volgens Erik hebben we allemaal verstand van het onderwijs, omdat elk van ons het 12 jaar gevolgd heeft. Zoals het bij jou was op school, zo hoort het ook, vinden de meesten. Maar is dat wel zo? Grote geesten vertellen volgens hem dat hoe we als mens leren, of als kind, behoorlijk in strijd is met hoe het op school is ingericht. School is een negentiende eeuwse uitvinding. Het is niet meer van deze tijd. Erik komt met een theaterstuk en een boek waarin hij pleit voor grote veranderingen in het onderwijs. Het kan echt de leukste tijd van je leven zijn als het anders wordt ingericht.

School van de toekomst

De school van Jasmijn Kester, het Vathorst College in Amersfoort, wordt door het Platform Onderwijs 2032 als voorbeeld gezien voor het onderwijs van de toekomst. Deze middelbare school geeft leerlingen bijvoorbeeld meer eigen verantwoordelijkheid en wil actief bijdragen aan de persoonlijke groei van leerlingen.

Ieder een eigen route

Volgens Jasmijn moet er meer aandacht uitgaan naar het menszijn in het onderwijs. “Nu is er vooral aandacht voor prestaties, voor hoog en laag, goed en slecht. Wij gaan uit van positiviteit, van wat kinderen wél kunnen. Kinderen moeten volgens haar meer ruimte krijgen om hun eigen leerroute te bepalen.”