Brigitte Bardot maakt de bikini weer populair
Foto van Eva Jinek

Hieperdepiep de bikini bestaat 72 jaar! Maar zo blij was men daar destijds niet mee

Op 5 juli 1946 lanceerde Louis Réard de eerste bikini. Dit kleine stukje stof sloeg destijds in als een bom. Sterker nog, de naam ‘bikini’ heeft een uiterst explosieve herkomst.  

Brigitte Bardot maakt de bikini weer populair
Brigitte Bardot maakt de bikini weer populairGetty Images

Explosief. Je zou het misschien niet direct verwachten, maar dat was de bikini zeker. De geestesvader van de bikini, ingenieur Louis Réard , ging ervan uit dat zijn nieuwste ontdekking in zou slaan als een bom. Daarom vernoemde hij het kledingstuk maar alvast naar de nucleaire tests van het Amerikaanse leger op het eiland Bikini Atoll. Deze oefeningen werden namelijk vier dagen voor de lancering van het ieniemini kledingstuk uitgevoerd. Vandaar de originele naam.

Explosief was zijn kledingstuk zeker, maar echt vernieuwend kon je het niet noemen. De eerste bikini stamt namelijk al uit 1400 voor Christus. Het steenoude kledingstuk werd in die tijd al gedragen door vrouwen voor atletische doeleinden. De bikini is dus een oeroude voorloper van active wear.

De oeroude voorloper van active wear
De oeroude voorloper van active wearwikipedia

Een sprong in de bikinigeschiedenis

Als we een sprongetje in de tijd nemen, om precies te zijn naar een strand in 1890, komen we uit bij de zeer essentiële dameskleedkamers op wielen. Vrouwen waren namelijk destijds flink preuts en een kleedhokje op wielen bood dan ook uitkomst om snel om te kleden voor een frisse duik in zee.

Deze preutsheid is ook terug te zien in de badkleding die vrouwen in die tijd droegen. Om te voorkomen  dat de badkleding omhoog kroop rond de benen (want stel je voor dat vrouwen hun benen lieten zien) werden er gewichtjes genaaid in de zomen van de badkleding. Badkleding zag er destijds eigenlijk gewoon uit als een normale outfit, alleen dan van een stof die sneller droogde.

Badkleding bestaande uit petticoats van meerdere lagen stof
Badkleding bestaande uit petticoats van meerdere lagen stofGetty Images

In 1907 ontstond de voorloper van de bikini, die werd geshowd door de Australische zwemmer en performer Annette Kellerman. Of nou ja, bikini... het was eerder een badpak. Maar dat was al een hele vooruitgang van de traditionele strandoutfit, die bestond namelijk uit uit petticoats van meerdere lagen stof. Bijkomend voordeel: je kon eindelijk de contouren van het vrouwelijk lichaam zien. Maar dat werd niet overal met enthousiasme ontvangen. Kellerman werd namelijk gearresteerd voor het dragen van een té nauwsluitend kledingstuk op een strand in Boston.

Oorlograntsoenering

Pas in de jaren veertig werd het laten zien van huid wat meer geaccepteerd. Dit kwam niet alleen omdat mensen ietsje minder preuts werden, maar er zat ook een praktische reden achter. In de oorlogsjaren was simpelweg minder stof beschikbaar. Deze oorlograntsoenering zorgde er dus voor dat badpakken ietsje kleiner werden. Het middenrif was plots zichtbaar.

Badkleding rond 1940
Badkleding rond 1940Getty images

Uiteindelijk was het een Franse ingenieur die de bikini nieuw leven inblies. Louis Réard zat op een strand in het zuiden van Frankrijk, toen hij bedacht dat er geld te verdienen was met navelstaren. De bikini was geboren, of zoals hij het omschreef: "kleiner dan 's werelds kleinste badpak”. Helaas durfde geen enkel Frans model zijn creatie te dragen op de catwalk.

Het originele Itsy-Bitsy meisje

Uiteindelijk was het Micheline Bernardini, een naaktdanseres, die zich op 11 juli 1946 als eerste vrouw in de bikini hees. Na de presentatie van dit revolutionaire kledingstuk in het modieuze Parijse zwembad Piscine Molitor, werd Micheline overladen werd met fanmail.

Het enthousiasme dat ontstond na de lancering was jammer genoeg niet voor lange duur. Bikini's werden zelfs verbannen van schoonheidswedstrijden wereldwijd. We kunnen het ons nu nauwelijks voorstellen, maar tijdens de eerste Miss World Contest in 1951 in Londen werd de bikini verboden. Meerdere landen volgden, zoals: België, Italië, Spanje en Australië. Het Vaticaan verklaarde de bikini zelf als zondig.

De bikini weer in de lift

En toen kwam de jonge actrice Brigitte Bardot. Zij wist eigenhandig het tij te keren door in Cannes rond te dartelen in haar bikini. Dit zorgde voor een ongekende popularisering van de bikini. Er wordt zelfs gezegd dat Bardot meer heeft bijgedragen aan de export van Franse goederen, dan de hele Franse auto-industrie. Niet slecht voor een dagje lanterfanten in je bikini op het strand.

Brigitte Bardot op het strand
Brigitte Bardot op het strandgetty images

Na dit keerpunt heeft de bikini een permanent plekje veroverd in onze kledingkasten. Mede dankzij haar prominente rol in popcultuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van de iconische scène waarin de Zwitserse actrice Ursula Andress in een witte bikini verscheen in de James Bond-film Dr. No. Bijna 40 jaar later werd dit kledingstuk voor maar liefst $60.000 verkocht op een veiling.

Met de zomer in aantocht zijn we maar wat blij dat we de petticoats thuis kunnen laten en lekker kunnen bijkleuren in onze bikini’s. Lang leve het 72 jarig bestaan van de bikini!