Man ligt te slapen op een bankje op het station.
Foto van Eva Jinek

Wat je tussen 5 en 7 uur ‘s ochtends doet, bepaalt hoe succesvol je bent

Dit advies van persoonlijke ontwikkeling goeroe Benjamin P. Hardy willen we even met je delen. Geloof ons, wij vinden dit eigenlijk ook veel te vroeg. Maar er zit zeker wel wat in!

Man ligt te slapen op een bankje op het station.
Hardy's idee komt neer op twee uur toegewijd tijd aan jezelf besteden.Unsplash

Voordat je denkt dat we hier op de redactie allemaal Duracell-konijnen zijn: wij hebben ook gewoon slaap nodig. En naast dat snoozen heerlijk is, is ook nog eens ongezond om te weinig te slapen. Dit is dus geen pleidooi om meer te werken en minder te rusten.

Het idee van Hardy gaat over het goed besteden van je tijd en jezelf ontwikkelen. En laat die uurtjes tussen 5 en 7 uur ‘s ochtends nu nét de beste tijd zijn om je te focussen op wat je écht wil. Let wel: dit is gebaseerd op een 9 tot 5 werkdag. Werk je op andere tijden, dan is dat iets anders. Het komt neer op twee uur toegewijd tijd aan jezelf besteden, meteen zodra je wakker wordt.

In die tijd kun je natuurlijk doen wat je wilt. Het is sowieso een goed begin van je dag om even wat tijd voor jezelf te pakken voordat alle drukte begint. Maar wil je het gebruiken om succes te boeken, dan adviseert Hardy je deze drie dingen te doen.

1. Lees boeken (alleen de beste)

Als je jezelf snel wil onderscheiden van de rest, is de beste manier volgens Hardy veel goede boeken lezen. “Lees elke ochtend 1 à 2 uur en je zult rond de 50 tot 100 boeken per jaar lezen. Hou je dat vijf tot tien jaar vol, dan wordt je een ‘overnight success’.”

Het maakt niet uit wat, als het maar goede boeken zijn. Laat je adviseren door kenners en lees klassiekers (ze worden niet voor niets geprezen). Hardy: “Na zes maanden merkte ik dat ik op een andere manier ging denken. Met een raketsnelheid leerde ik nieuwe dingen. Met als resultaat dat ik begon uit te blinken.”

Een kop koffie staat naast een opengeslagen boek.
"Lees elke ochtend 1 à 2 uur en je zult rond de 50 tot 100 boeken per jaar lezen."Unsplash

Wanneer je jezelf een ‘intellectuele upgrade’ geeft, ga je volgens Hardy anders naar de wereld kijken. “Je pakt problemen en uitdagingen op een andere manier op omdat je bent gegroeid. Je zult creatiever worden, op een andere manier met mensen omgaan en uiteindelijk hogerop komen,” aldus Hardy.

2. Denk na terwijl je leest

Alleen lezen is niet genoeg, je moet ook nadenken over wat je hebt gelezen en je nieuwe inzichten opschrijven. Tja, het begint nu een beetje als huiswerk te klinken hè? Maar dit is wel de manier waarop je ook werkelijk iets aan al dat lezen hebt. Audioboeken mogen overigens ook.

“En in plaats van 1 à 2 uur te lezen en dan je notitieboekje te pakken is het beter om continue te shiften tussen lezen, denken en je inzichten opschrijven. Weeg vervolgens de nieuwe informatie af tegen je huidige wereldbeeld en de prioriteiten en doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Dan kun je groeien en dingen voor jezelf ten goede veranderen. Zoals betere keuzes maken, nieuwe doelen nastreven of dagelijkse gewoontes veranderen.”

Een jonge vrouw zit op het balkon met een stapel boeken en maakt notities.
"Krijg je een nieuw inzicht? Pauzeer dan even en reflecteer erop."Unsplash

3. Doe iets met de briljante ideeën die je krijgt

Doordat je veel - en interessante - informatie tot je krijgt, wordt je brein geprikkeld en zul je veel goede ideeën krijgen. Helemaal na een tijdje als je gewend bent geraakt aan het nadenken over wat je leest. “Je zult hele goede ideeën krijgen over hoe je jouw eigen doelen makkelijker kunt behalen - en die van mensen in jouw omgeving. En nu komt het: doe daar meteen iets mee. Hoe langer je wacht, hoe minder waarschijnlijk het is dat je briljante idee verloren gaat.”

Schrijf het dus meteen op en handel er direct naar. Het is meestal het idee ná een idee dat het beste is. “Krijg je een nieuw inzicht? Pauzeer dan even en reflecteer erop. Hoe helpt dit idee jou in het behalen van jouw doelen? Je zult zien dat je direct een nieuw idee krijgt. Dat idee gaat je verder helpen.”

En dat idee dat je verder gaat helpen, kan van alles zijn: een gesprek dat je moet voeren, een artikel dat je moet schrijven, iets wat je voor iemand moet doen. Hardy's advies: doe het ook meteen. Want dat is uiteindelijk wat je succesvol maakt.

Tip voor alle schone slaapsters

Zin om te beginnen, maar zie je enorm op tegen die wekker die gevoelsmatig midden in de nacht afgaat? Dat snappen we. Hardy heeft nog wel een tip voor je. “Verplaats jezelf direct naar een andere omgeving, drink een groot glas water en ga ergens naar toe waar je alleen kunt zijn. Trek je schoenen aan. Maak jezelf wakker en deal met die paar vreselijke minuten.”

Het mag duidelijk zijn dat succes niet bepaald komt aanwaaien. Wij applaudisseren voor iedereen die dit gaat proberen! Wil je verder lezen, klik dan op de link hieronder. Ook voor als je meer tips wil van Hardy.

Bron: 
Medium
Bron: 
Benjamin Hardy