Foto van Eva Jinek

Waarom studenten tegenwoordig echt geen luizenleventje hebben

Studeren betekent niet langer alleen maar vakken volgen. Het betekent stages lopen, bestuursfuncties vervullen, vrijwilligerswerk doen én in het buitenland wonen. Anders kun je die baan na je studie wel op je buik schrijven. Studenten houden de druk niet langer vol.

GettyImages

Studeren is één van de meest geweldige periodes van je leven. Of zoals Eva al eerder schreef: “Er is een beperkte tijd in je leven dat je eindeloos liters bier kunt afromen met frikandellen speciaal tijdens lange nachtelijke avonturen met je vrienden, en toch nog de volgende dag gewoon weer keihard kunt knallen.” Maar studeren is tegenwoordig alles behalve een ontspannen gebeurtenis, zoals je kunt lezen in dit indrukwekkende artikel van de Volkskrant.

Je moet minstens een cv van twee kantjes hebben.

Esther Leer

Studenten houden het niet langer vol!

Niet alleen is de studie zélf zwaarder geworden, maar in combinatie met de afschaffing van de basisbeurs, de toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt en het bindende studieadvies, is studeren voor veel studenten niet langer vol te houden. Student Esther Leer zegt tegen de Volkskrant: “Een diploma alleen is niet meer genoeg, je moet minstens een cv van twee kantjes hebben.”

Ze willen het allebei. Dat is al snel te zwaar.

Rhea van der Dong

Blame your phone!

De Amsterdamse studentenhuisarts Peter Vonk ziet de stress onder studenten flink toenemen. Hij moet steeds vaker medicijnen voorschrijven tegen paniekaanvallen. De schuld ligt volgens hem deels bij onze maatschappij, die volgens Vonk tegenwoordig meer van mensen vraagt en meer afleiding en prikkels biedt, zoals door de komst van de smartphone.

Te duur en te zwaar

Rhea van der Dong, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg ISO, verwijt met name de invoering van het leenstelsel. Studenten voelen nu veel meer de financiële druk om snel af te studeren, omdat het anders te duur wordt. Ze willen én op tijd afstuderen zodat het niet te druk wordt, én hun cv zoveel mogelijk vullen met indrukwekkende nevenactiviteiten. Van der Dong: “Ze willen het allebei. Dat is al snel te zwaar.”

En natuurlijk zijn deze financiële zorgen reel. Toch wil Eva studenten op het hart drukken, dat ze zich niet moeten laten afschrikken door een mogelijke schuld: “Dat los je later wel op. De afbetaalregelingen in Nederland zijn echt heel redelijk.”

Je hebt nog meer dan genoeg tijd

Maar het aller-aller-aller-belangrijkste: til het allemaal niet zo zwaar! Eva: “De keuzes die je nu maakt zijn belangrijk, maar ze zijn niet in beton gegoten. Ik vind het heel heftig dat jonge mensen het gevoel hebben dat ze op hun achttiende al moeten weten wat ze gaan doen met de rest van hun leven. Geloof me, je hebt nog meer dan genoeg tijd om je plannen bij te sturen.”

Je hoort het, aankomende studenten, doe rustig aan. Prop je hoofd vol met informatie, maar bovenal: succes!

Bron: 
De Volkskrant