Zo is het onze helden vergaan
Foto van Eva Jinek

Zo zijn de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen voor onze lokale helden

Ze hebben een speciaal plekje in onze harten veroverd: onze lokale helden en hun verkiezingsfilmpjes. Maar zijn ze in de raad gekomen? Wij vroegen ze hoe het ze gister is vergaan!

Zo is het onze helden vergaan
Zo is het onze helden vergaan

We hebben om hun campagnefilmpjes gelachen bij Jinek, maar we zijn ook echt gaan houden van onze lokale helden. Want achter die nét niet handige video’s schuilt een enorme toewijding van deze gemeenteraadsleden in spe om van hun regio een betere plek te maken! Sommigen hadden al eerder in de raad gezeten en moesten hun plekje verdedigen. Anderen waren totale nieuwkomers in de politiek. Maar allemaal deden ze hun uiterste best om zich voor hun gemeente in te kunnen zetten.

Nu de rook van de verkiezingen is opgetrokken belde we ze op om te vragen hoe het is gegaan. Bij sommigen was er bittere teleurstelling, terwijl bij anderen de vlaggen uithangen. Zo gaat het helaas in de politiek. Lees mee!

Dit zeiden ze zelf

Daniël van Schijndel
Daniël van SchijndelFacebook

Voor onze favoriete hardloper, Daniël van Schijndel van CDA Asten, kon de avond gisteren niet meer stuk. “Het is gelukt! Ik ben met 338 voorkeursstemmen in de raad gekomen,” zegt hij trots. Hij vervolgt lachend: “Het kan niets anders zijn dan het Jinek-effect!”. En zo’n mooie uitslag moest natuurlijk gevierd worden. “We hebben écht flink feest gevierd. En dat gaan we de komende dagen ook nog doen.”

Juliette Meurs-Troch
Juliette Meurs-TrochTwitter

Juliette Meurs-Troch van won twee zetels voor haar partij Zoetermeer Vooruit. “Het is natuurlijk geweldig!,” zegt ze. “Het is zo’n spannende periode. Met z’n allen zet je je zoveel mogelijk in en probeer je zo zichtbaar mogelijk te zijn. Maar dan is het toch maar afwachten wat de mensen in het stemhokje doen.”

 Hendrik van Nellestijn
Hendrik van NellestijnFacebook

“De verkiezingsuitslag zie ik als een afgang.” zegt Hendrik van Nellestijn van TolbrugRhenen.nl somber. Hem lukte het gisteren niet om een zetel te veroveren in Rhenen. “Het is me helaas niet gelukt het vertrouwen van de kiezer te winnen, terwijl ze vandaag wel gewoon in de file staan.”

Doris Darus
Doris DarusYoutube

“Ja het is gelukt! Ik zit erin,” zegt een dolgelukkige Doris Darus van D66 Bladel. “Wel als enige in de partij. Maar daarmee komen wij wel vanuit het niets in de raad. We hadden stiekem gehoopt op twee zetels, maar het belangrijkste is dat we meedoen.” Of hij het gevierd heeft? “Ja, een klein beetje. We hebben wel een paar pilsjes gedronken.”

Edith van der Ham
Edith van der HamYoutube

VVD’er Edith van der Ham uit het immer winderige Almelo gaat met haar partij van drie naar zes zetels. “Bam, we hebben het gedaan!,” was het eerste dat er door haar heen ging. “Ik vind het heel leuk. We hebben er immers de afgelopen vier jaar hard voor gewerkt en nu gaan we er de komende vier jaar wéér keihard voor werken!”

Jan Willem Schuurman
Jan Willem SchuurmanYoutube

Jan Willem Schuurman, lijsttrekker van de ChristenUnie/SGP Zuidplas is dik tevreden met zijn zes zetels. “We zijn dankbaar dat we het aantal zetels dat we al hadden, vast hebben gehouden,” vertelt hij ons trots. “De voorlopige uitslag is wat ons betreft hartstikke mooi.”

Ton Raven
Ton RavenYoutube

Ton Raven, meester van de special effects, van Stadspartij Sittard-Geleen kan sinds gisteravond carpoolen naar het stadhuis. “Ik zat alleen in de raad en nu heb ik drie zetels!,” zegt hij vrolijk. “Ik was er heel tevreden over. Het was een leuke avond en ik heb er zeker wel eentje extra gedronken.”

Leo Herms
Leo HermsYoutube

Leo Herms, lijsttrekker van Wijchen Lokaal, kan zijn cowboyhoed voorlopig aan de wilgen hangen. Hij zit namelijk in de raad. “De uitslag was heel goed, we hebben nu twee zetels. We hadden er zelfs bijna drie!,” zegt hij trots. Dat ze bij Jinek hebben gezeten heeft de partij geen windeieren gelegd, aldus het kersverse raadslid. “Ik denk eerlijk gezegd dat als we niet bij Jinek hadden gezeten we gewoon op 1 zeteltje gebleven waren.”

David Rubio
David RubioYoutube

Ondanks licht verlies is Jesse Klaver look-alike David Rubio, van de PvdA in Alkmaar, tevreden met de uitslag. Zo zegt hij: “Afgezet tegen de landelijke trend hebben we als PvdA in Alkmaar een prima resultaat behaald. We hebben vier zetels, dat is een verlies van één zetel ten opzichte van de huidige fractie.”

Gefeliciteerd voor de winnaars en ook de verliezers mogen trots op zichzelf zijn. Ze hebben het toch maar mooi gedaan!