Zo ziet 5 jaar burgeroorlog in Syrië eruit...vanuit de ruimte

De burgeroorlog in Syrië duurt nu al zes jaar en heeft zijn sporen achtergelaten. Zo erg zelfs dat je het vanuit de ruimte kan zien.

Aleppo vanuit de ruimte. Screenshot BBC
Aleppo vanuit de ruimte. Screenshot BBC

Wat als de lichten uitgaan?

Dit filmpje van de BBC geeft je vrij letterlijk een ander perspectief op de burgeroorlog in Syrië. BBC Arabic vroeg namelijk aan NASA of de impact van de oorlog te zien was vanuit de ruimte. Ja, is het antwoord. De infrastructuur van Syrië is de afgelopen jaren compleet verwoest en vooral het elektriciteitsnetwerk heeft zwaar te verduren gehad. In deze time-lapse zie je duidelijk hoe in vijf jaar tijd - de eerste foto is gemaakt een jaar na het begin van de burgeroorlog - de lichten uitgegaan zijn in de tweede stad van Syrië Aleppo:

Van alledaagse dingen tot ziekenhuizen

Maar hoe houden mensen dat vol, leven in het donker? Daar zijn een paar innovatieve oplossingen voor gevonden door de inwoners van Syrië. Bijvoorbeeld geïmproviseerde kaarsen gemaakt van rijst, linzen en olijfolie. Zonder elektriciteit ligt de dagelijkse gang van zaken stil, maar niet alleen dat. Wat dacht je van ziekenhuizen? In Aleppo moeten de ziekenhuizen het nu doen met generatoren om levens te redden. Niet de meest stabiele situatie.

Lees meer

In het onderstaande artikel van de BBC zie je hoe een gebrek aan elektriciteit een groot effect kan hebben op de levens van de inwoners van Syrië. Neem eens rustig de tijd om alle filmpjes te bekijken in dit artikel:

Bron: 
BBC