Man kijkt de natuur in
Foto van Eva Jinek

Zo is de hele bijvoerdiscussie voor de boswachters van de Oostvaardersplassen

“Wat een klootzak, knal hem af.” Volkskrant-journalist Margriet Oostveen liep een dag mee met één van de boswachters van de Oostvaardersplassen. De bedreigingen die zij krijgen zijn onderdeel van een groter fenomeen, beargumenteert ze.

Man kijkt de natuur in
Man (geen boswachter) kijkt uit over de natuurUnsplash

De Oostvaardersplassen roepen veel discussie en heftige emoties op. Britt Dekker maakte vorige maand bij Jinek een punt dat dieren nergens heen kunnen in de Oostvaardersplassen. Ze zei: “Als je dieren opsluit dan moet je daar ook voor zorgen.” Dekker kreeg veel bijval voor haar argument.

Inmiddels had de Provincie Flevoland al besloten dat Staatsbosbeheer moest gaan bijvoeren in de Oostvaardersplassen. Er werden namelijk boswachters bedreigd door dierenactivisten. Maar met het bijvoeren is de rust in het natuurgebied allerminst teruggekeerd. Sinds het besluit van de Provincie is het aantal bedreigingen namelijk alleen maar toegenomen, meldt Oosterveen in haar column.

Op zoek naar een permanente oplossing

Dit is een gecompliceerd debat. Bijvoeren is natuurlijk geen permanente oplossing, daar was ook Britt Dekker heel duidelijk over. “We moeten met zijn allen gaan kijken naar een permanente oplossing,” zei ze.

Mee met een boswachter

Maar in de tussentijd krijgen boswachters extreme bedreigingen voor hun kiezen. Daarom ging Volkskrant-journalist Margriet Oosterveen langs bij één van de zeven boswachter van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen. Daar zag ze dat bedreigingen van activisten aan het adres van boswachters aan de orde van de dag zijn. Eén van de voorbeelden? Een email met de tekst:  'Wacht maar als ik een van jullie tegenkom op straat jaag ik een kogel bij jullie naar binnen'.

Demonstratie begin maart bij de Oostvaardersplassen
Demonstratie begin maart bij de OostvaardersplassenANP

Want nu bestuurders hebben toegegeven aan de eisen van de actievoerders, zijn alle remmen los, aldus Oosterveen. Zo dreigen de actievoerders de hekken van het natuurgebied te vernielen als er niet aan hun eisen wordt voldaan. Ook worden er willekeurige foto’s van boswachters - die soms niet eens in het gebied werken - op Facebook verspreid met naam en adres.

Dit vindt de boswachter

De boswachter die Oosterveen op sleeptouw neemt, is het niet eens met het besluit om bij te voeren. Om twee redenen. Aan de ene kant vindt hij bijvoeren niet verantwoord voor de dieren. De grazers komen zo te vroeg in een kunstmatige voorjaarsstand, wat slechte gevolgen voor de beesten kan hebben. Ook is hij ontdaan door de vele bedreigingen. “Waar geef je aan toe als je bij gaat voeren,” vraagt hij zich af.

Waar geef je aan toe als je bij gaat voeren

Boswachter tegen Oosterveen

Het gaat om iets groters

Oosterveen meent dat al deze felheid en bedreigingen al lang niet meer gaan om de dierenliefhebberij. Het is een patroon dat we steeds meer zien. Het fenomeen van de ‘boze burgers’ die het heft in eigen handen nemen. Eerder schreef Oosterveen al over de natuur als nieuw front in de ‘cultuuroorlog’ tussen de ‘elite’ en de ‘boze burger’. Hierbij wordt het steeds normaler om voor eigen rechter te spelen. De Oostvaardersplassen is slechts een nieuw front voor deze strijd geworden.

En zo zou het niet moeten gaan. Lees via de link hieronder het hele artikel van Oosterveen.