Man in de gym
Foto van Eva Jinek

Zo gezond is een gepolijst lichaam eigenlijk echt

We hebben het vaak over een schoonheidsideaal waar meisjes aan moeten voldoen, maar hoe zit dat bij het mannelijk deel van onze samenleving? Hoe groot is de druk voor jongens en mannen om een sixpack te hebben?

Bron: Pexels
Bron: Pexels

Maxim Hartman en Henry Schut vertelden bij Jinek over hun doel: op de cover staan van de fitnessglossy Men’s Health. En dat betekent trainen, trainen en nog een beetje meer trainen. “Welk voorbeeld geef je op deze manier aan jonge mannen die alles over hebben voor een sixpack, eightpack, of (ja het bestaat) een twelvepack?”, vroeg Eva. “Het is toch beter dan 120 kilo zijn?”, antwoordde Maxim Hartman daarop.

Overgewicht

Natuurlijk, zou je zeggen. Overgewicht is een groot probleem in Nederland, van de jongeren tussen de 16 en 20 onder jongeren heeft 11,6 procent overgewicht. En bij jongens is dat zelfs 13,5 procent.  Maar hoe gezond is het om zo’n gepolijste lichaam te hebben (of te willen) die we zien in tijdschriften zoals Men’s Health?

FOTO: Men's Health
FOTO: Men's Health

Dwingende wens voor het perfecte lichaam

Quest Psychologie schreef een artikel over de dwingende wens voor het hebben van ‘een perfecte lichaam’ dat jonge mannen ervaren. Onderzoeker Agnes Elling van het Mulier Instituut, een stichting die sociaal-wetenschappelijk onderzoek doet naar sport, legt daarin uit wat deze druk betekent in de 21e eeuw.

“Obsessief met uiterlijk, bewegen of gezonde voeding bezig zijn, is uiteindelijk ongezond”, vertelt Elling. “Vroeger sporten jongeren nog omdat ze dat leuk vonden. Nu doen ze dat ook nog, maar velen gaan vooral naar de sportschool omdat het goed voor ze is.” Een subtiel, maar niet onbelangrijk verschil volgens de onderzoeker.

Obsessief met bewegen of gezonde voeding bezig zijn, is uiteindelijk ongezond

Agnes Elling

En dan kan je wel eens van een koude kermis thuiskomen, aldus Elling. “Fitness belooft een gezond én een prachtig lichaam. Maar via fitness een gespierd lichaam krijgen, is erg moeilijk. Het kost veel tijd, veel moeite en je moet er aanleg voor hebben”. Met het gevaar dat jongeren voor snellere en betere resultaten naar spiervormende middelen grijpen, zoals hormooninjecties of anabolen. “Die middelen zijn eenvoudig verkrijgbaar, met het risico dat jongeren er op los experimenteren”, zegt Elling.

Jongens spiegelen zich aan mannen met proporties die je niet op een natuurlijke manier kunt krijgen

Agnes Elling

Fitboys en fitgirls

En zo raar is het niet dat jongeren steeds sterker, strakker en groter willen worden. Instagram schotelt je dagelijks een scala van gelukkige, succesvolle en vooral gespierde fitgirls en fitboys voor. Volgens Elling versterken social media een eenzijdige beeldvorming over hoe het perfecte mannenlichaam eruit moet zien.

Ook krachttrainer Kenneth Nwosu onderstreept dat veel van de foto’s die je online en in tijdschriften ziet onrealistisch zijn.“Jongens spiegelen zich aan mannen met proporties die je niet op een natuurlijke manier kunt krijgen. Wat nieuw is, is de gedachte dat zo’n lichaam voor iedereen haalbaar is”, aldus Nwosu.

Still from Het lijkt heel ijdel maar het gaat echt ergens over
Still van Jinek

Fit op je vijftigste

Maxim en Henry zien wel een groot verschil tussen hun missie en die van fitboys op Instagram. “Wij willen laten zien dat als je in de 40 of 50 bent, je nog steeds fit kan blijven. Ook naast een gezin, een onregelmatige baan en een sociaal leven”, aldus Henry Schut. Wij zijn heel erg benieuwd naar het resultaat, maar tot die tijd kunnen we genieten van dit filmpje van ondergoedmerk Aerie waarin mannen met allemaal verschillende lichamen trots in hun ondergoed poseren.

Lees het volledige artikel uit de Quest Psychologie via de link hieronder. Met daarin ook het verhaal van twee fitboys en een fitgirl over waar die obsessie met fitheid toch vandaan komt.

5 januari 2017 15:30
Bron: 
Quest Psychologie