Getty Images
Foto van Eva Jinek

Zo beïnvloedt ongesteldheid je hersenen (wat blijkt: het is bijzonder positief)

Vrouwen onhandelbare loeders als ze ongesteld zijn? Onzin, natuurlijk zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Sterker nog, het is juist dit maandelijkse fenomeen dat vrouwen nét een beetje slimmer maakt.

Getty Images
Getty Images

Al eeuwenlang proberen wetenschappers het gedrag van vrouwen als ze ongesteld zijn te verklaren. Plato noemde ons ‘hysterisch’ als de rode vlag weer uithing (had volgens hem iets te maken met onze baarmoeder die in de rouw was, omdat het geen kind in zich droeg). En ook anno 2018 zijn er nog flink wat vooroordelen over menstruatie. Slecht humeur? Vast omdat het weer die tijd van de maand is. Zin in seks? Ben je vast aan het ovuleren.

Het is ingewikkelder dan dat

Maar volgens dit artikel uit de BBC klopt dit niet helemaal. Ja, natuurlijk zijn er vrouwen die wat nors overkomen als ze ongesteld zijn (krampen zijn immers geen pretje). En ja, soms hebben vrouwen dan iets meer zin in seks. Maar wat blijkt? De invloed van je ongesteldheid is het grootste op je brein, en ook nog eens op een positieve manier.

Pauline Maki, een psycholoog aan de Universiteit van Illinois in Chicago, deed onderzoek naar de invloed van hormonen op de hersenen van zestien vrouwen. Gedurende een maandcyclus produceren je eierstokken verschillende hoeveelheden oestrogeen en progesteron. Heel ingewikkeld allemaal, maar zij haalde wel wat interessante bevindingen uit dit onderzoek.

1. Ruimtelijk inzicht

Je hebt als vrouw vast wel eens gehoord dat je ruimtelijk inzicht slechter is dan dat van een man. Wat blijkt: tijdens de ongesteldheid is het ruimtelijk inzicht van vrouwen inderdaad iets minder goed dan van de gemiddelde man. Dit verandert gelukkig wel meteen als je niet meer ongesteld bent. Gemiddeld scoren vrouwen dus lager op testen voor ruimtelijk inzicht. Maar dat kan echt aan het moment van de maand liggen.

2. Je wordt socialer

Nog een leuk feitje: dankzij de hormonen die tijdens het ovuleren vrijkomen, hebben vrouwen betere sociale vaardigheden dan mannen en zijn ze beter in staat hun gevoelens te communiceren. Vrouwen hebben op dat moment meer empathie en begrijpen hierdoor weer de motieven van andere mensen beter. Vroeger dachten wetenschappers nog dat dit evolutionair zo gegroeid was door de moederrol van vrouwen. Maar die logica gaat dus niet helemaal op.

Ons vermogen tot 'implicit remembering' wordt beter.

Pauline Maki, psycholoog

3. Beter geheugen

Nog iets waar wij beter in zijn dankzij ons maandelijkse feestje? Ons geheugen wordt beter. Om precies te zijn het vermogen tot ‘implicit remembering’, aldus Maki. Zij omschrijft dit fenomeen als ons “onbewuste, moeiteloze vermogen om dingen te herinneren”. Wanneer je dus zonder erover na te denken een woord gebruikt wat je eerder die dag ergens hebt gehoord of gelezen. Best wel cool als je het ons vraagt.

Natuurlijk moet je niet meteen alles aannemen wat uit het onderzoek blijkt. Maki heeft immers slechts zestien vrouwen onderzocht. Maar de volgende keer als de rode loper wordt uitgegooid (oké, nu stoppen we met de synoniemen) kun je het wellicht van de zonnige kant bekijken.

Bron: 
BBC