Herman van Veen
Foto van Eva Jinek

Wijze woorden én een nieuw album van Herman van Veen

Hij is inmiddels 72 jaar oud, hij geeft jaarlijk 140 voorstellingen en brengt ook nog steeds nieuwe albums uit. Behoorlijk veel van zijn nummers kan iedereen meezingen. Deze maand komt zijn nieuwe album ‘Vallen of Springen’. Dat is zijn 182ste album. 

Beeld van de video

Al sinds zijn 14e

Zijn eerste album bracht hij uit in 1968. Als je alles optelt, brengt hij dus sinds zijn veertiende drie à vier albums per jaar uit. Hoe kan dat? Herman:” Ik doe het gewoon. Ik hou van dit vak en cd’s uitbrengen is net als het schrijven van een dagboek eigenlijk.” Dat hoge aantal komt ook doordat hij in meerdere talen zingt. “Als ik een cd in het Nederlands heb, dan verschijnt enige tijd later ongeveer dezelfde cd in het Duits, Frans, Engels. 

Dit ziet Herman van Veen voor zich als hij zingt

Het liefst zingt hij nieuwe liedjes, maar af en toe ook oude liedjes op verzoek. Over zijn beleving tijdens een optreden: “Als je op een toneel staat, sta je eigenlijk voor een zwart vlak. Je ziet alleen de bordjes nooduitgang en dan ga je zingen. Ik sta dan in gedachten naar een film te kijken. Ik heb nooit invloed op de beelden die ik dan zie. Dus als ik dan zo’n oud liedje zing, of een liedje van vandaag, dan word ik geconfronteerd met allerlei beelden die associatief gekoppeld worden aan de woorden die ik zing. Dat maakt dit vak voor mij zo fascinerend.”

Inspiratie door larfjes

Herman gaat in op zijn nieuwe nummer ‘Alles doet ertoe’ De inspiratie voor dat lied haalde hij uit een boek van Midas Dekkers. Het stukje over een vleesvlieg die ook strontvlieg is. “Een strontvlieg vliegt op een dode muis, plant in die dode muis larfjes, die vreten zich helemaal vol met dode muis, ontpoppen zich en vliegen als goedgevulde vliegen uit op weg naar een hoop stront. In de natuur daar is níets zomaar. Alles heeft betekenis. Ik vind dat zó fascinerend.”

Kinderrechten zijn noodzakelijk

Van Veen is betrokken en zet zich in voor de wereld. Vanaf zijn 17de werkt hij al met organisaties die zich bezighouden met kinderrechten. “Ik denk dat één van onze collectieve zorgen het gebrek aan goed onderwijs is.” Dat is volgens hem basaal gezien één van de redenen dat er kan gebeuren wat er nu gebeurt in de wereld. “Omdat kinderen bijzaak zijn. Zo lopen we in generaties altijd achter bij datgene wat we eigenlijk weten. Ik zie het als een fenomenale taak dat die kinderen hun rechten krijgen,”