Man zit alleen aan een tafel
Foto van Eva Jinek

Waarom we het even willen hebben over maagd zijn op je 40e

Een leven zonder seks, maar weinig mensen durven erover te praten. Toch heeft het voor deze mensen een enorme impact. Deze onvrijwillige maagden vertelden de BBC hun verhaal.

Man zit alleen aan een tafel
Mensen die maagd zijn voelen zich vaak gestigmatiseerd in onze maatschappijUnsplash

Mensen die onvrijwillig maagd zijn, praten daar meestal liever niet over. Ze voelen zich vaak gestigmatiseerd in onze maatschappij. Niet gek, want je bent daarmee ‘anders’ dan de rest. Toch deelden veel maagden eerder deze maand hun verhaal met de BBC. Ze deden dat in reactie op het verhaal van Joseph, een 60-jarige man die tot zijn 37e onvrijwillig maagd was. Hij vertelde hoe hij zich ervoor schaamde om op latere leeftijd nog maagd te zijn en zich een buitenstaander voelde in de maatschappij.

Dat hij lang niet de enige is, bleek uit alle reacties. De BBC maakte er een prachtig artikel van die een inkijkje geeft in hoe zwaar een leven zonder seks en intimiteit kan voelen voor sommigen. We lichten drie mooie verhalen even kort voor je uit.

David (45): “Iedereen gaat ervan uit dat je geen maagd meer bent”

Een van de onvrijwillige maagden die schreef, is David. David: “Ik ben er niet heel open over, dus er zijn niet veel mensen die het van mij weten. Mensen gaan er na een bepaalde leeftijd vanuit dat je geen maagd meer bent. Toen de film The 40-Year-Old-Virgin uitkwam, was ik verbijsterd. Hierdoor leek het echt alsof er iets mis met me was.”

Een man loopt alleen over straat
Veel onvrijwillige maagden schamen zich ervoorPexels

“Fysiek contact limiteert zich bij mij tot handen schudden en heel soms een vriendschappelijke omhelzing,” zegt David. “Mijn dichtstbijzijnde familielid woont 500 kilometer verderop, dus ook van mijn familie krijg ik nauwelijks intimiteit. Ik krijg het gevoel dat vrouwen denken dat er iets mis met je is als je op je 45e niet getrouwd bent. Ik begin me dat zelf ook af te vragen.”

Joy (35): “Ik ben nog nooit op date geweest”

Het zijn niet alleen mannen die onvrijwillige maagd zijn. Joy: “Ik ben een vrouw van 35 en heb nog nooit met een jongen gezoend. Ik ben zelfs nog nooit op een date geweest.”

Vroeger schaamde ze zich daar enorm voor. “Ik leefde in enorme angst dat mensen erachter zouden komen dat ik nog nooit op date was geweest,” zegt Joy. “Het voelde alsof ik met een duister geheim rondliep.” Tegenwoordig trekt ze zich hier niets meer van aan. “Naarmate ik ouder wordt, maakt het me minder uit wat mensen van me denken.”

Mensen die wél een relatie hebben, schreeuwen het van de daken

Joy

Wel wil ze meegeven dat er veel mensen met dit probleem rondlopen. “Mensen zoals ik zijn minder zeldzaam dan je misschien denkt,” zegt Joy. “Niemand loopt namelijk te koop met zijn maagdelijkheid. Terwijl mensen die wél een relatie hebben dit vaak van de daken schreeuwen. Het lijkt daardoor alsof iedereen een liefdesleven heeft.”

Matt (26): “Door #MeToo ben ik nog banger geworden”

Dat een leven zonder intimiteit ook op jongere leeftijd al een grote impact kan hebben, laat Matt zien. “Ik ben recent zesentwintig geworden. Fysiek ben ik in prima vorm en volgens mij ben ik redelijk intelligent. Toch heb ik nog nooit een intieme relatie gehad. Ik heb nog nooit hand in hand gelopen met een meisje, gezoend of seks gehad.”

Maar intimiteit opzoeken is voor Matt de laatste tijd alleen nog maar lastiger geworden. “Door de opkomst van #MeToo-beweging ben ik enorm bang om in de personal space van mensen te komen,” zegt hij. “Iemand aanspreken, vind ik hierdoor nog lastiger.”

Matt zou willen dat ‘maagd zijn’ meer bespreekbaar zou worden. Matt: “Er is een grote groep mensen die denkt dat de maatschappij hen als freaks ziet. De meesten zijn daardoor verlegen en durven hun verhaal niet te vertellen.” Zo blijft iedereen er alleen mee zitten. “Het zou goed zijn als er meer verhalen worden gedeeld van mensen die hun gebrek aan intimiteit overwonnen hebben. Anderen zouden hier dan moed uit kunnen putten.”

Dat vinden wij een mooi streven! We hopen dat de reacties van deze BBC-lezers niet voor niets zijn geweest en we hier voortaan makkelijker over praten met elkaar. Lees om te beginnen vooral de andere persoonlijke verhalen die naar de BBC werden gestuurd. Je vindt ze via de onderstaande link.

Bron: 
BBC