Foto: Daniel Sandoval, Unsplash
Foto van Eva Jinek

Waarom we die lelijke Franse bulldog of haarloze kater zo schattig vinden

Heeft jouw konijn een hangend oor of je hond een ingedrukte snuit? Dikke kans dat je dat juist snoezig vindt. Het lijkt soms alsof we onze huisdieren leuker vinden als ze een beetje lelijk zijn. Hoe dat precies zit, lees je hier!

Foto: Daniel Sandoval, Unsplash
Foto: Daniel Sandoval, Unsplash

“Als ik eerlijk ben, zien veel van de dingen waar ik gek op ben er een beetje gek of lelijk uit,” schrijft journalist Sarah Watts in The Cut. Of het nou om een lelijke glittertas, een bijzondere fascinatie voor acteur Benedict Cumberbatch of haar oude mopshondje gaat, ze hebben allemaal iets onaantrekkelijks. “En volgens mij ben ik juíst gek op deze dingen omdat ze er een beetje anders of afstotelijk uitzien,” legt de journalist uit.

“Neem nou mijn mopshondje Tang Tang, met die uitpuilende kraaloogjes, platgedrukte snuit en voorhoofd vol rimpels lijkt hij net op een oud mannetje. En dat is nou precies waarom ik zoveel van hem hou,” vervolgt Watts.

Nou zijn schattig en lelijk natuurlijk allebei subjectieve waardeoordelen. Maar Watts is er van overtuigd dat ze niet de enige is die kirt van geluk als ze een lelijke maar oh zo schattige haarloze poes, blobvis, of kale molrat aanschouwt. “Hoe kan het toch dat we dit soort vreemde beesten zo graag willen knuffelen?” vraagt ze zich af.

Overdreven kenmerken doen het ‘m

Onze knuffeldrang heeft alles te maken met ‘baby schema’: de wetenschappelijke term voor het feit dat mensen smelten voor dingen met grote kenmerken omdat het ons aan baby’s doet denken. Baby’s hebben over het algemeen namelijk een groter hoofd, met grotere oren en grote ogen.

Foto: Linnea Sandbakk, Unsplash
Foto: Linnea Sandbakk, Unsplash

En wat blijkt? Baby schema bestaat ook bij lelijke dieren. “Dat betekent dat we het niet kunnen helpen dat we een zwak hebben voor de beestjes, ook al vinden we ze tegelijkertijd afzichtelijk,” concludeert Watts. Denk maar aan een blobvis. Hij is dan misschien niet om aan te zien, maar zijn mollige vorm doet ons aan een snoezige baby denken.

Het blijft niet alleen bij dieren

Het gaat nog verder dan de lelijke schattige dieren. Want op het moment dat we in ons hoofd hebben dat iets op een baby lijkt, gaan we dezelfde eigenschappen toebedelen aan fictieve wezentjes. Denk maar eens aan Japan waar mensen geobsedeerd zijn door alles wat lief en schattig (oftewel ‘kawaii’) is. Daarom hebben Hello Kitty en Pikachu ook zulke grote hoofden en mollige lijfjes gekregen van hun bedenkers.

Dus mocht je ooit een naakte molrat tegenkomen die er ook nog een beetje kwetsbaar uitziet, dan zit het er dik in dat je het beestje direct in je armen sluit. Benieuwd naar het artikel? Lees het via de link hieronder.

Bron: 
The Cut