“Examendiscriminatie van vrouwen is absoluut onacceptabel.”
Foto van Eva Jinek

Waarom vrouwelijke artsen in spe niet welkom zijn op deze universiteit in Tokyo

Manipuleren, resultaten verdraaien of wat gratis punten uitdelen aan mannelijke studenten. Op de Tokyo Medical School wordt flink geknoeid met de cijfertjes om vrouwen buiten de deur te houden. Met een vrij bizarre reden.

“Examendiscriminatie van vrouwen is absoluut onacceptabel.”
“Examendiscriminatie van vrouwen is absoluut onacceptabel.”Gettyimages

Op de Tokyo Medical School in Japan zijn sinds 2006 aan de lopende band vrouwelijke studenten boordevol kwaliteiten en ambities expres niet toegelaten.

Je kunt je voorstellen dat daar behoorlijk wat vrouwen de dupe van zijn geworden. In het rapport over deze zaak wordt dan ook gesproken over ‘diepgeworteld seksisme’, volgens advocaat Kenji Nakai. En diepgaand is het zeker, want uit de onderzoeken blijkt dat het er zeker al een decennia lang zo aan toegaat. De eerste signalen van manipulatie stammen namelijk uit 2006 en daarnaast wordt het niet uitgesloten dat er voor die tijd ook al gesjoemeld werd.

Het nieuws kwam aan het licht toen bleek dat de directeur van de universiteit de zoon van een ambtenaar twintig extra punten had gegeven in ruil voor geld. Deze twintig punten kon de student in kwestie maar wat goed gebruiken aangezien hij na drie eerdere pogingen niet was geslaagd en na de vierde zou hij geen schijn van kans meer hebben.

Vrouwen buiten de deur

Hoewel vroegtijdig uitselecteren van vrouwen uitermate asociaal en discriminerend is, heeft de Japanse universiteit wel een duidelijke reden voor het systematisch buitensluiten van vrouwen.

Er heerst in Japan namelijk een groot tekort aan medisch personeel. En dat komt mede doordat veel vrouwelijke artsen na het afronden van hun studie een gezin willen beginnen, om vervolgens nooit meer terug te keren op de arbeidsmarkt. Het gevolg: een flink tekort aan geschoold medisch personeel.

Om dit probleem te schorten, begon de universiteit achter de schermen mannelijke studenten extra punten te geven bij het toelatingsexamen. Hierdoor haalden niet alleen meer mannelijke studenten de norm, maar ging de norm ook nog eens (ten onrechte) omhoog waardoor het voor vrouwelijke studenten steeds lastiger werd om deze nog te halen.

politieke reacties

De Japanse minister voor Gendergelijkheid, Seiko Noda, vertelde de publieke omroep NHK: "Het is buitengewoon verontrustend dat de universiteit vrouwen bewust niet laat slagen omdat ze het moeilijk vinden om met vrouwelijke artsen te werken." Door deze uitspraak lijkt het erop dat het de universiteit dus niet alleen gaat om het tekort aan artsen, maar dat er toch ook sprake is van een vorm van misogynie.

De onthullingen hebben het gevoel van seksisme op de Japanse werkvloer daarmee niet alleen bevestigd maar ook nog eens versterkt. En dat terwijl de Japanse premier Shinzo Abe zich juist wil inzetten voor een een ​​samenleving 'waarin vrouwen kunnen schitteren'.

“Examendiscriminatie van vrouwen is absoluut onacceptabel,” zegt de minister van Onderwijs Yoshimasa Hayashi. Hij gaat samen met zijn ministerie alle medische faculteiten van het land nauwkeurig onder de loep nemen om voorgoed een einde te maken aan deze praktijken.

Niet de oplossing

Hoewel de zorgen om het tekort aan medisch personeel zeker niet over het hoofd gezien moeten worden, is het buiten de deur houden van vrouwen in de medische sector volgens Yoshiko Maeda, hoofd van The Japan Medical Women's Association, een bizarre en onterechte oplossing voor de tekorten.

Ze zegt: "In plaats van toelatingsexamens manipuleren en van de medische wereld een mannenwereld maken, moeten we onze energie steken in het creëren van een omgeving waarin vrouwen na hun zwangerschap wél kunnen blijven werken. We hebben een hervorming van de werkstijl nodig, die ervoor zorgt dat iedereen naar vermogen kan presteren, ongeacht je geslacht."

En zo is het maar net!

Bron: 
The New York Times
Bron: 
The Guardian