Foto: Getty
Foto van Eva Jinek

Waarom je tegen jouw huisdier praat (ondanks dat je weet dat-ie je niet begrijpt)

Praten tegen je kat, hond of konijn, we doen het allemaal. En het is niet raar, juist een teken van intelligentie, zegt deze professor. En dat zit zo.

Foto: Getty
Foto: Getty

Roep je ‘Hoi!, ik ben er weer!’ tegen je kat als je thuiskomt van je werk? Of fluister je geheimen in het oor van je hond omdat je ze tegen niemand anders kunt vertellen? Dat is compleet normaal, stelt gedragswetenschapper Nicholas Epley.

We humaniseren onze goudvis

Hij is één van de onderzoekers die dit onderzoek leidde naar de interactie tussen mensen en dieren uit 2008. Daaruit blijkt dat er meerdere redenen zijn voor het kletsen met een huisdier. De eerste is het creëren van een maatje bij gebrek aan sociale contacten (niet echt een verbijsterend nieuw inzicht, maar leuk om te weten dat we niet de enige zijn, toch?). Zo humaniseren we onze goudvis door er tegen te praten als we zin hebben in een praatje, maar even niemand hebben.

Foto: Claudio Guglieri via Unsplash
Foto: Claudio Guglieri via Unsplash

We willen weten wat ze gaan doen

Een andere reden waarom we kletsen met onze beesten is dat we zo hun gedrag proberen te voorspellen. Als mens zijn we graag in control en door met ons dier te ‘praten’, en karaktereigenschappen aan te meten, krijgen we het gevoel dat we meer inzicht hebben in hoe hij of zij zich (gaat) gedragen.

Heel erg intelligent

Een combinatie van deze twee komt ook zeker voor. Maar het meest interessante inzicht vinden we nog dat het praten tegen dieren iets zegt over onze intelligentie. Het is hetzelfde psychologische proces dat we gebruiken om bewustzijn te herkennen in andere mensen.

Foto: Andy Omvik via Unsplash
Foto: Andy Omvik via Unsplash

We praten het liefst met deze

Doordat we dit als mensen kunnen, zijn we in staan om een relatie te kunnen aangaan. Dat maakt ons als mensen hele intelligente wezens. Hierdoor kunnen we samenwerken en samenleven. En hoe schattiger en reactiever het beestje, hoe meer we ermee praten. We zullen dus altijd nog het meest praten met mensen.

Dus voel je vooral niet dom als iemand je de volgende keer betrapt op een één-op-één-sessie met je hamster. Het is alleen maar heel menselijk. En slim!

Bron: 
The Atlantic