Home alone
Foto van Eva Jinek

Waarom je je na kerst moddertje vet voelt (terwijl dat reuze mee valt)

Na het flinke vreetfestijn (want ja, dat is kerst toch ook wel) voel je je vast niet meer topfit. Maar goed nieuws: dat hoeft helemaal niet te liggen aan extra kilo’s.

Home alone
Niet iedere ijsbol plakt meteen op je heupen.Home alone

Na twee dagen alleen maar eten tijdens de kerstdagen - en gerust plakken we er nog wat dagen aan vast - voelen wij ons zo groot als een olifant. Maar het hoeft helemaal niet zo te zijn dat de weegschaal extra kilo’s laat zien. The Cut legt in dit artikel uit waarom we ons dan toch zo mollig voelen.

Het zit in je hoofd

Ten eerste komt het door je eigen gedachten. Omdat je verwacht tijdens de kerstdagen aan te komen, overtuig je jezelf ervan dat het waar is. En dus sta je op 27 december voor de spiegel met een een minderwaardigheidscomplex te koekeloeren of je voorspellingen realiteit zijn geworden. En voilà, doordat je het in je hoofd zo vaak hebt herhaald, zie je hetgeen waar je voor vreesde.

Wat ook meespeelt is dat we niet de enige zijn die het doet. Het hoort bijna net zo goed bij onze westerse cultuur als het hele kerstfeest zelf. Na elke paasviering, Thanksgiving, jaarwisseling, of welk feest dan ook, praten we collectief over die kilo’s die we rijker zijn geworden. Dikke kans dus dat we ons dik voelen doordat iedereen het online én offline roept.

Lichamelijke (tijdelijke) kwalen

Je iets dikkere buik kan ook het gevolg zijn van een tijdelijke lichamelijke kwaal. Misschien is er tijdens de feestdagen iets wel niet helemaal goed gevallen. Of heb je wat meer zout dan normaal binnen gekregen waardoor je meer vocht vasthoudt. Dat betekent niet meteen dat de kalkoen, hertenbiefstukjes en alle andere kerstachtige culinaire hoogstandjes op je heupen plakken. Je vollere figuur is slechts een tijdelijke reactie op de nieuwe stoffen die je tijdens de kerstdagen binnen hebt gekregen. Niks om je zorgen om te maken, want je lichaam brengt de boel vanzelf weer in balans.

Maak het jezelf vandaag dus gewoon iets makkelijker en gooi de mentale kilo’s lekker overboord. En geniet vooral nog even na van die restjes die je vast en zeker nog in de koelkast hebt liggen.

19 december 2018 16:45
Bron: 
TheCut