Vrouw zit op het strand
Foto van Eva Jinek

Waarom alleen op reis gaan niet alleen iets is voor vrijgezelle twintigers

Niemand had een probleem met de lange solo-reizen van journalist Ali Wunderman. Totdat ze ging trouwen met haar vriend. Toen had iedereen ineens zijn mening klaar. “Laat hij je zo lang in je eentje rondreizen?”

Vrouw zit op het strand
Verliefd zijn op reizen én op je man kan prima samengaanUnsplash

In april 2005 werd journalist Ali Wunderman verliefd op haar huidige echtgenoot, schrijft ze in de Huffington Post. Drie maanden later ontdekte ze de andere grote liefde van haar leven: solo-reizen. Ze vertrok voor een maand naar Argentinië waar haar oom destijds woonde. Het was één grote ontdekkingsreis. Sindsdien heeft de drang om in haar uppie de wereld te ontdekken haar niet meer losgelaten.

Nooit was dit een probleem. Niet voor haar, haar vriend of voor hun omgeving. Totdat ze na elf jaar met haar vriend ging trouwen. Toen begonnen mensen het ineens raar te vinden dat ze dat deed, en dat zeiden ze ook tegen haar.

Ik had na de bruiloft zoveel zin om weer op reis te gaan

Ali Wunderman, journalist

Waarom ze het überhaupt weer wilde

“Ik had na de bruiloft weer veel zin om weer eens alleen op reis te gaan,” zegt Ali. Ze dacht aan twee maanden door Midden-Amerika. “Het solo-reizen zorgt bij mij altijd voor zoveel persoonlijke groei. Het helemaal in je uppie keuzes maken en problemen oplossen versterkt mijn doorzettingsvermogen en onafhankelijkheid. En dat ik dit kan combineren met het verwezenlijken van mijn journalistieke droom vind ik helemaal geweldig.” Tijdens haar reizen maakt ze producties voor haar online natuurmagazine.

‘Was jij niet net getrouwd?’

Maar tijdens haar voorbereidingen, reageerden de mensen om haar heen verbaasd. “Laat hij je zo lang in je eentje rondreizen?,” werd haar bijvoorbeeld gevraagd. Of: “Ben je niet bang dat hij je verlaat terwijl je weg bent?”

Ben je niet bang dat hij je verlaat terwijl je weg bent?

Leeftijdsgenoten van Ali

En deze vragen kwamen niet eens van een andere (lees: oudere) generatie. Ali: “Ik nooit verwacht dat dit volgens mijn leeftijdsgenoten haaks zou staan op de verbintenis die ik was aangegaan.” Daarbij had Ali niet het idee dat trouwen haar leven drastisch had veranderd. Het was voor haar ”een verbintenis die al lang bestond voordat deze officieel gemaakt werd”. Maar mensen in haar omgeving dachten daar dus blijkbaar anders over.

De rollen omgedraaid

Ondanks dat Ali er zelf totaal geen kwaad in ziet om alleen op reis te gaan, zette de reacties haar wel aan het denken. Ali: “Ik begon me af te vragen of mijn man dezelfde reacties zou krijgen als hij in zijn eentje zou gaan reizen. Ik denk het niet. Het wordt voor mannen veel meer geaccepteerd om op lange zakenreizen te gaan. Van de zeevarende vikings tot vergaderende krijtstreeppakken.”

Maar soms waren de reacties zó heftig dat Ali toch aan haar plannen begon te twijfelen. Misschien was het toch beter voor je huwelijk als je na de bruiloft even een tijd bij elkaar blijft. Ze ging bij zichzelf te raden waarom ze eigenlijk van plan was alleen te reizen. “Ik ben een freelance schrijver, ik probeer mijn eigen bedrijf op te zetten - in dat opzicht is het reizen gewoon nodig voor mijn werk. En daarnaast wíl ik ook gewoon solo reizen,” zegt Ali. “Zou mijn relatie er echt beter van worden als ik dat opzij zet en thuis bij mijn man zou blijven?”

Gewoon doen

Het antwoord op die vraag was voor Ali een keiharde nee. Dus besloot ze gewoon te gaan, en ze heeft er zeker geen spijt van. “Omdat ik heb nagestreefd wat ik wilde zal ik een betere versie van mijzelf worden” zegt Ali. “En dat maakt me uiteindelijk ook een betere partner.”

Ali sluit af met deze wijze woorden. “Single of getrouwd, of alles daartussen, het zou geen invloed moeten hebben om de dingen te doen die ons gelukkig maken.”Oftewel, wil je thuis bij je echtgenoot blijven? Prima. Maar als dat niet jouw ding is, laat je dan zeker niet tegenhouden door je burgerlijke staat. En daar sluiten we ons graag bij aan!

Bron: 
Huffington Post