Foto: Aziz Acharki, Unsplash
Foto van Eva Jinek

Volgens deze tech-journalist heeft over 10 jaar niemand meer een smartphone

Volgens tech-journalist Matt Weinberger zal het niet lang meer duren voordat de smartphone net zo ouderwets is als een typemachine of fax. Wat voor spannende snufjes ervoor in de plaats komen, lees je hier!

Foto: Aziz Acharki, Unsplash
Foto: Aziz Acharki, Unsplash

Waarschijnlijk ben je meer gehecht aan je mobiele telefoon dan je wil toegeven. Maar toch zal het volgens Business Insider-journalist Matt Weinberger misschien maar tien jaar duren voordat de mobiele telefoon net zo relevant is als een faxapparaat of typemachine.

Maar tien jaar dat klinkt toch verdomde dichtbij? Dat is ook zo. De toekomstige verdwijning van de smartphone heeft ligt volgens Weinberger niet aan dat we de functies van een smartphone niet meer nodig zullen hebben in 2028. Maar de technologie gaat zó snel dat al deze functies (en nog veel meer) nog efficiënter kunnen worden ingezet. Hoe dat precies zit, hebben we voor je op een rijtje gezet.

1. Wat er nú gebeurt

Want dit is niet louter toekomstmuziek, it’s happening right now! Bedrijven zoals Microsoft, Facebook, Amazon en Tesla investeren grondig in nieuwe technische start-ups die de huidige smartphone langzamerhand steeds meer overbodig maken. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat het menselijke brein direct aan computers probeert te linken. Hoezo, Black Mirror?

Weinberger laat aan de hand van grote smartphone fabrikanten Samsung en Apple zien dat onze mobiele telefoons steeds slimmer worden door bijvoorbeeld de stemgestuurde besturingssystemen Bixby en Siri. Hartstikke leuk dat je aan je telefoon kan vragen om je moeder terug te bellen. Maar vergis je niet: doordat je telefoon steeds meer antwoorden heeft en nog gezellig terug kan praten ook, lijkt het af en toe al alsof die trouwe elektronische buddy gewoon een eigen brein heeft. Het kan zijn dat de relatie tussen jou en je digitale apparatuur dus nóg heftiger wordt.

2. Wat er binnenkort gebeurt

Misschien heb je hem al eens voorbij zien komen: de virtual reality-bril. De bril wordt steeds vaker ingezet bij games. Maar als we Weinberger moeten geloven zou de bril in de toekomst ook wel eens de functie van een mobiele telefoon over kunnen nemen (en je televisie wordt dan ook overbodig). Want waarom zou je nog een telefoon in je zak hebben als je alle beelden en informatie constant binnenkrijgt via je superhandige nieuwe VR-bril? Een beetje zoals de Google Glasses, maar dan een heel stuk intelligenter.

Foto: Max Pixel
Foto: Max Pixel

Maar er staat ons nog meer te wachten. Denk maar eens aan Alexa, oftewel de persoonlijke assistente van Amazon. Je kunt haar nu al gebruiken om podcasts te luisteren, het weerbericht op te vragen, een recept voor te lezen of de verwarming thuis te regelen. Maar in de toekomst worden dit soort huis-, tuin- en keukenhulpjes ook steeds beter in jouw persoonlijke gevoelens en voorkeuren inschatten.

En dat kan best een beetje creepy zijn volgens Weinberger. Want stel je voor dat de bedrijven die achter die Facebookadvertenties van bijvoorbeeld je droomvakantie zitten, ook ineens meegluren terwijl je gewoon thuis op de bank zit. Voor je het weet bestelt Alexa ongevraagd een nieuwe spijkerbroek, omdat je tegen je huisgenoot zei dat er een gat in de vorige zit. Kan handig zijn, maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen hier op zit te wachten.

3. Wat er later gebeurt

Het is moeilijk te geloven, maar in de verre toekomst wordt het nóg gekker. We benoemden het al eerder, maar Tesla-baas Elon Musk heeft geïnvesteerd in het bedrijf Neuralink. En dát bedrijf probeert een plekje op de markt veroveren door een soort supersnelle link tussen je hersens en je computer aan te bieden. Deze zogenaamde ‘neural lace’ wordt aangebracht in je hoofd en zorgt ervoor dat je computer niet vertraagd wordt door handelingen met een muis of toetsenbord. Als jij bedenkt dat je ergens op wil klikken, registreert je computer dat, wat betekent dat alle handelingen op je computer dan net zo snel als je gedachten worden. Heftig!

Klinkt als een sci-fi-roman? Nou, alle technologie is er al. De techniek in onze huidige smartphones is al dusdanig ver dat ze alle informatie bevatten die we als mens maar nodig kunnen hebben. Daarnaast kunnen we met behulp van producten als de virtual reality-bril en apparaten zoals Alexa die informatie ook nog eens op elk moment van de dag aanbieden. Wat is dan de volgende stap? Dat de techniek zich niet meer buiten ons brein bevindt, maar erin. En daar komt volgens Weinberger de ‘neural lace’ om de hoek kijken.

Foto: Getty
Foto: Getty

The end of an era

Volgens Musk en Weinberger betekent het einde van de mobiele telefoon zoals we hem nu kennen ook meteen het einde van ons passieve gebruik van apparatuur. Mensen zullen zich opnieuw moeten aanpassen om mee te blijven gaan met de nieuwe technologie.

Het einde van een tijdperk, maar ook het begin van een spannend (en een beetje eng) nieuw tijdperk waarin ons lichaam en onze hersens moeiteloos meebewegen met de constante stroom van digitale informatie.

Heel interessant! Wil je meer lezen, klik dan op de link hieronder.

Bron: 
Futurism