Twee vragen die we onszelf moeten stellen na het nieuwste Trump-schandaal

Donald Trump heeft (alweer) ophef veroorzaakt. De Amerikaanse president zou geheime informatie hebben gedeeld met de Russische minister van Buitenlandse Zaken en de Russische ambassadeur.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het Russische duo was op bezoek in het Witte Huis. Tijdens deze meeting is zeer gevoelige en geheime informatie over onder andere Islamitische Staat (IS) gedeeld door de president, schrijft The Washington Post. Volgens hen is Trump uit de school geklapt over mogelijke plannen van de terreurgroep. Strijders van Islamitische Staat zouden van plan zijn aanslagen te plegen op Amerikaanse burgervliegtuigen. 

De stofwolken van het ontslag van FBI-chef James Comey zijn nauwelijks opgetrokken of het presidentschap van Trump krijgt opnieuw een flinke knauw.

De meeste media zijn het erover eens dat dit een big deal is. Maar waarom is dit groot nieuws? We proberen het je kort en bondig uit te leggen door middel van twee belangrijke vragen die CNN noemt in dit artikel.

1. Loopt de staatsveiligheid hierdoor gevaar?

De inlichtingen komen van een Amerikaanse bondgenoot die geen toestemming had gegeven om de informatie te delen met Rusland.

Volgens CNN beginnen de inlichtingendiensten te twijfelen of ze wel gevoelige informatie kunnen delen met de president. Want ze zijn er niet zeker van dat hij zijn mond kan houden.

En ook bij bondgenoten is dit een punt van zorg. Experts denken dat het andere landen aan het denken zal zetten of Amerika wel een betrouwbare bondgenoot is.

Deze inlichtingen zijn door het uit de school klappen van Trump waardeloos geworden, zegt CIA-officier Bob Baer tegen CNN. En het brengt de bron ter plaatse, die waarschijnlijk undercover zijn werk doet, ernstig in gevaar.

Of de staatsveiligheid hierdoor in gevaar is, is niet met zekerheid te zeggen. Maar elk stukje cruciale informatie die de Amerikaanse inlichtingendiensten mist, kan potentieel schadelijk zijn voor de veiligheid van Amerikaanse burgers.

Trump met de Russische minister Lavrov. Foto: ANP
Trump met de Russische minister Lavrov. Foto: ANP

2. Wat zijn de politieke consequenties?

Een belangrijk aspect in Trump’s presidentscampagne was het benadrukken van Clinton’s onzorgvuldigheid met gevoelige informatie - namelijk haar emails op een privé-server.

Maar nu overkomt president Trump min of meer hetzelfde: onzorgvuldigheid en het lekken van belangrijke informatie.

De Republikeinen zitten hierdoor in een lastige positie. Aan de ene kant hebben ze een enorme kans om hun conservatieve agenda te realiseren, nu ze een meerderheid hebben in het Amerikaanse Congres. Alleen de schandalen blijven zich opstapelen. En het is twijfelachtig of het draagvlak van de president stand blijft houden.

Trump lijkt alles vrij gemakkelijk van zich af te schudden. De vraag is of dat nu ook weer lukt.

Twitterkoning

Hoewel Trumps veiligheidschef er als de kippen bij was om het verhaal als onjuist te bestempelen, geeft de president inmiddels zelf min of meer toe dat hij inlichtingen gedeeld heeft met de Russen. Hij claimt dat daar niks mis mee is.

Wordt vervolgd, ongetwijfeld.

Bron: 
CNN