Astrid Holleeder als kind
Foto van Eva Jinek

The New Yorker schreef dit ijzersterke profiel over Astrid Holleeder

Twintig uur lang sprak The New Yorker met Astrid Holleeder. Zo kregen ze een ongekend inkijkje in het leven van de zussen Holleeder. Het resultaat is een interview dat je echt even moet lezen.

Astrid Holleeder als kind
Astrid Holleeder als kindPrivécollectie familie Holleeder

Het Holleeder-proces bereikt nu ook de internationale media. Journalist Patrick Radden Keefe van The New Yorker sprak daarom over de periode van een paar maanden uitgebreid met Astrid Holleeder en haar familie en schreef daar een indrukwekkend stuk over. Een artikel dat je zeker moet lezen, maar we waarschuwen je alvast: het is wel een flinke zit met 12.000 woorden. Daarom zetten wij een paar hoogtepunten voor je op een rijtje.

De eerste ontmoeting

Zoals wij allemaal weten, is Astrid Holleeder ondergedoken vanwege angst voor haar broer Willem Holleeder. Ze heeft meerdere vermommingen, een kogelwerende auto en een schuiladres. Keefe beschrijft hoe hij Astrid voor de eerste keer ontmoet.

“Vroeg deze lente zocht ik contact met de uitgever van Astrids boek, Oscar van Gelderen. (...) Hij bracht me in contact met Astrid, die instemde mij te ontmoeten. Maar wel op haar voorwaarden. Ik mocht van tevoren niet weten waar in Amsterdam we af zouden spreken: als Willems handlangers erachter zouden komen dat ik met Astrid af zou spreken, zouden ze mij kunnen achtervolgen.”

Ik zie eruit als de bitch, maar ik ben de softie van ons tweeën

Astrid Holleeder over haar zus Sonja Holleeder

“Voordat ik haar zou ontmoeten, waarschuwde Van Gelderen mij dat ik rekening moest houden met de emotionele ballast die Astrid met zich meedraagt sinds ze uit de school is geklapt. “Ze is heel intelligent,” vertelde hij. “Maar ze is een open zenuw op dit moment.”

“Toen het avond werd, haalde een chauffeur me op en bracht me naar een chique hotel (...). Ik nam de lift naar een Japans restaurant, waar ik naar een privékamer werd gebracht. Astrid stapte binnen. Voor een kluizenaar is ze indrukwekkend fit. Ze was gekleed in het zwart en ze begroette me hartelijk. Vervolgens bestudeerde ze aandachtig het menu. “Ik kan niet zo vaak uit eten, alleen als het een privékamer is,” zei ze. Zonder schaamte bestelde ze de meest extravagante optie van het menu, een twaalfgangendiner, en raadde ze mij aan hetzelfde te doen.”

Een familiebijeenkomst

Astrid vertelt over de jarenlange horror waarin zij en haar familie moesten leven. Een verhaal dat ons allen welbekend is door haar boek ‘Judas’ en de rechtszaak tegen Willem Holleeder. Keefe kreeg ook de kans om langs te gaan bij Sonja Holleeder. Haar kinderen Frances en Richie waren daar ook, net als Astrid en haar dochter Miljuschka. “We waren aan het vechten voor je kwam,” vertelt Astrid aan Keefe. Waarna ze uitlegt dat Richi misschien gaat getuigen tegen Willem, ondanks dat Sonja daar op tegen is.

Als Keefe aan Sonja vraagt of ze niet doodsbang is, antwoordt ze van niet. Astrid lacht en zegt: “Ik zie eruit als de bitch, maar eigenlijk ben ik de softie van ons tweeën. Als je een bank wil beroven, moet je bij haar zijn.”

Een vreemd figuur

Ook beschrijft Keefe hoe hij wit wegtrekt van de schrik als hij een vreemde kale man in de deuropening van Sonja’s huis ziet verschijnen. “Ik was bevroren van angst en mijn hart klopte in mijn keel,” schrijft de journalist. “Tot iedereen in lachen uitbarstte en ik rood werd van schaamte toen ik zag dat het Astrid was. Ze trok een latex masker van haar gezicht, tikte me grappend op de schouder en zei: “Ik zei je toch dat ik meerdere vermommingen heb.”

Ik hou nog steeds van Willem, ondanks alles

Astrid Holleeder

Ga dit stuk lezen

Er zitten nog veel veel meer pareltjes in dit interview, maar daarvoor moet je het toch echt even zelf lezen. In een van de laatste gesprekken tussen Astrid en Keefe, vroeg de journalist wat ze tegen Willem zou zeggen als ze hem zou zien buiten de rechtbank.

“Dat ik nog steeds van hem hou, ondanks alles,” antwoordt Astrid. “Dat ik zou willen dat hij een broer voor me zou kunnen zijn. En ja, dat ik zou willen dat hij terugkwam naar huis.”

Ook Peter R. de Vries komt aan het woord in dit profiel. Vanavond vertelt hij hier alles over aan tafel bij Nadia in Laat op één. Rond 23:00 uur op NPO1.

Bron: 
The New Yorker